2.3.19

Πολεμικό μήνυμα του ινδικού Ναυτικού σήμανε συναγερμό στο Πακιστάν: Θα πλήξουν με Brahmos το ναύσταθμο στο Καράτσι;

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει τουίτ του ινδικού Ναυτικού που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί πυρηνικού συναγερμού και ετοιμότητας κτυπήματος με πυραύλους Brahmos κατά του πακιστανικού ναυστάθμου στο Καράτσι.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Πακιστάν δέχονται πλέον σφοδρή κριτική από τα ΜΜΕ της χώρας γιατί αν και παρέδωσαν τον Ινδό πιλότο, εντούτοις το Νέο Δελχί συνεχίζει να απειλεί με τις συγκρούσεις να μαίνονται στη γραμμή επαφής στο Κασμίρ.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1971 στον τότε ινδο-πακιστανικό πόλεμο, όταν τη νύχτα της 4ης προς 5 Δεκεμβρίου ινδικά σκάφη είχαν χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά του ρωσικούς πυραύλους SS-N-2B Styx καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στο πακιστανικό Ναυτικό.
Τώρα η ιστορία φαίνεται πως είναι έτοιμη να επαναληφθεί αφού σημειώνονται κινήσεις με το ινδικό Ναυτικό να βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό.
Αυτή τη φορά ίσως οι Ινδοί επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν την επανάληψη της επιχείρησης Τρίαινα του 1971 και να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το φονικό βλήμα Brahmos από τα σκάφη τους το οποίο πρακτικά είναι μη ανασχέσιμο.
Το Ναυτικό της Ινδίας διαθέτει ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων (SLBM) το INS Arihant το οποίο μπορεί να μεταφέρει 12 βαλλιστικά βλήματα με πυρηνική κεφαλή τύπου K15 Sagarika με κεφαλή που φτάνει τον 1 τόνο και εμβέλεια 700 χλμ.
Παράλληλα διαθέτει και ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Akula το INS Chakra (S71) το οποίο έχει μισθώσει από τη Ρωσία για δέκα χρόνια.
Ακόμη διαθέτει 14 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης τα οποία απαρτίζονται από τις κλάσεις Kalvari (κλάση Scorpène), Sindhughosh (κλάση Kilo) και Shishumar (Type 209/1500).
Σε  ότι αφορά τη «διάσταση» του αέρα το ινδικό Ναυτικό διαθέτει το αεροπλανοφόρο INS Vikramaditya πρώην ρωσικό κλάσης Kiev το οποίο φέρει 26 MiG-29K και δέκα ελικόπτερα Kamov Ka-31.
Φυσικά η μεγάλη δύναμη του ινδικού Ναυτικούθ είναι μη ανασχέσιμα πολυηχητικά βλήματα Brahmos τα οποία φέρονται επι των τριών αντιτορπιλικών κλάσης  Kolkata τα INS Kolkata (D63), INS Kochi (D64) και INS Chennai (D65)[12] το καθένα εκ των οποίων είναι εξοπλισμένο με 16 βλήματα Brahmos.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ινδός Α/ΓΕΝ , Ναύαρχος Gujral, είχε πει:
«Το ινδικό Ναυτικό αναπτύσσει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και παραμένει έτοιμο και στις τρεις διαστάσεις του –στην επιφάνεια, κάτω από την επιφάνεια και στον αέρα- για να αποτρέψει, να απαγορεύσει και να νικήσει οποιαδήποτε απόπειρα από το Πακιστάν στο θαλάσσιο πεδίο.
Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική, ευέλικτη και ισχυρή απάντηση όταν αυτή απαιτηθεί.
Στεκόμαστε μαζί ως ένα, με το Στρατό και την Αεροπορία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών μας»


Δείτε στο βίντεο το Brahmos
pronews