10.3.19

Συνετρίβη Boeing 737 MAX της Ethiopian Airlines με 157 επιβάτες


Ένα αεροσκάφος Boeing 737 MAX των αερογραμμών της Αιθιοπίας συνετρίβη ενώ πραγματοποιούσε πτήση προς το Ναϊρόμπι​ της Κένυας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας στο αεροσκάφος επέβαιναν 157 άτομα, 149 επιβάτες και 8 μέλη πληρώματος.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση, στην οποία επέβαιναν επιβάτες από 33 χώρες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της αεροπορικής εταιρίας.
Video από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους:
Το αεροπλάνο της Ethiopian Airlines που εκτελούσε πτήση από την Αντίς Αμπέμπα στο Ναϊρόμπι συνετρίβη το πρωί της Κυριακής.
Η πτήση ΕΤ 302 κατέπεσε κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ethiopian Airlines, επιβεβαιώνοντας πως το μοντέλο του αεροσκάφους ήταν ένα Boeing 737-800 MAX.
Το επιβατικό αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών «είχε ασταθή ρυθμό ανόδου (Vertical Speed)», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων flightradar24.
«Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στην Σουηδία.

«Αυτή τη στιγμή έχει επιβεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στις 8.44 το πρωί», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.
Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ έξι λεπτά μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας
Το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του λαού της Αιθιοπίας στις οικογένειες των θυμάτων. 
«Το γραφείο του πρωθυπουργού, εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Αιθιοπίας, εκφράζει τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στο Boeing 737 MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών που ήταν προγραμματισμένη για το Ναϊρόμπι της Κένυας σήμερα το πρωί», τονίζεται στο Twitter του πρωθυπουργού.
Το tweet που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αιθιοπίας:
Τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.
Tο αεροσκάφος ήταν ολοκαίνουργιο, καθώς είχε παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2018, στην εταιρεία.
   
Ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε πως το μοιραίο αεροσκάφος «δεν είχε γνωστό ιστορικό τεχνικών προβλημάτων» και πως ο φάκελος του κυβερνήτη του ήταν «εξαιρετικός».
«Ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Boeing 737 MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών που συνετρίβη σήμερα, ανέφερε δυσκολίες και ζήτησε άδεια επιστροφής» πρόσθεσε. 
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται πολίτες από την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας στο μοιραίο Boeing επέβαιναν και οκτώ Κινέζοι.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ορισμένες πτήσεις από την Αντίς Αμπέμπα αναβλήθηκαν ή έχουν ακυρωθεί μετά το τραγικό συμβάν.


«Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο, μοιραίο ατύχημα που εμπλέκεται ένα Boeing 737 MAX σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών, περιλαμβανομένης και της συντριβής αεροσκάφους της Lion Air τον Οκτώβριο», δήλωσε  ο αναλυτής αεροπλοΐας, Alex Macheras στη DW. Στο δυστύχημα της Lion Air σημειώνεται πως είχαν χάσει τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες. Ήταν η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Ινδονησίας μετά τη συντριβή το 1997 αεροσκάφους κοντά στο Μεντάν, όπου σκοτώθηκαν 234 άνθρωποι.
Συλλυπητήρια Πρ. Παυλόπουλου προς την Πρόεδρο της Αιθιοπίας, Sahle-Work Zewde

Τα συλλυπητήριά του προς την Πρόεδρο της Αιθιοπίας, Sahle-Work Zewde, για τη σημερινή αεροπορική τραγωδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ομόλογό του και τις οικογένειες των θυμάτων του σημερινού δυστυχήματος που συνέβη σε αεροσκάφος της Ethiopian Airlines και προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, διαβίβασε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία, Νικόλαος Παττακιάς.
Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ και Τ. Κουίκ 
Με ένα tweet το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά θλίψη για τη συντριβή του αεροπλάνου των Ethiopian Airlines. Εκφράζει επίσης και «βαθύτατα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», όπως και «την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιθιοπίας».
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία καθώς και τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους. Συμπαραστεκόμαστε στον λαό & την κυβέρνηση της Αιθιοπίας @GreeceinET
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Υπουργείο Εξωτερικών
Τα θερμά συλλυπητήριά του, για το αεροπορικό δυστύχημα των εθνικών τους αερογραμμών, που στοίχισε τη ζωή στους 157 επιβαίνοντες, εξέφρασε και ο υφυπουργός Τέρενς Κουικ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υφυπουργούς Πολιτικών Υποθέσεων και Οικονομικής Διπλωματίας και Διασποράς της Αιθιοπίας κ.κ Markos Tekle και Aklilu Hailemichael αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουίκ είχε στενή συνεργασία με τους δυο Αιθίοπες υφυπουργούς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αντίς Αμπέμπα για διμερείς επαφές, καθώς και ως επικεφαλής ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.

zougla.gr