23.3.19

«Κρύος ιδρώτας» στην Άγκυρα: «Η ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ γίνεται στρατιωτική» – «Σφραγίζεται» η Γαλλική «ομπρέλα» στην Κύπρο


«Ξύπνησαν» απότομα οι νέο-οθωμανοί μετά την αναγγελία τοποθέτησης ραντάρ στην Κρήτη και κατανόησαν σύμφωνα με συμβούλους του ίδιου του Τούρκου ηγέτη, ότι Ισραήλ-Ελλάδα-ΗΠΑ-Αίγυπτος συνεχίζουν να μετατρέπουν την ενεργειακή συμφωνία για τον East Med σε στρατιωτική συμμαχία.

Mε αυτές τις κινήσεις η Τουρκία πλέον περικυκλώνεται από δύο πλευρές, Αιγαίο-Α.Μεσόγειος.


«Οı προσπάθειες της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών να μετατρέψουν τις ενεργειακές συμμαχίες σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σε στενή παρακολούθηση από την Τουρκία», αναφέρει ο Τούρκος ειδικός Sertac Aksan  ο οποίος κατανοεί την δύσκολη εξίσωση η οποία έχει δημιουργηθεί πλέον.
«Αν  οι χώρες αυτές  συνεχίσουν να κάνουν τέτοια βήματα, ποιες είναι οι επιλογές μας;», ρωτά ο ίδιος.
Ο έτερος αναλυτής Turan Oğuz αναφέρει : «Αν το Ισραήλ αποδεχθεί ότι θα εγκατασταθεί  ραντάρ στην Κρήτη, αυτό θα ήταν  ένα μήνυμα ότι  οι Ισραηλινοί  έχουν σχέδιο για πρώτη φορά στο Αιγαίο, το οποίο  θα χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την Τουρκία».

Η Τουρκία έχει στριμωχτεί από την πολυεθνική δύναμη που θα  βρεθεί απέναντί της και απλά το μόνο που μπορεί να κάνει η Άγκυρα είναι να παρατηρεί.
Η «δεύτερη σφαλιάρα» για την Τουρκία ήρθε από την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ Κύπρου–Γαλλίας για την επίτευξη της συμφωνίας για μόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στη βάση στο Μαρί.
Γάλλοι και Κύπριοι ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών.
Η Κύπρος  στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με την Γαλλία κινείται  το επόμενο διάστημα  στην επίσημη κύρωση της συμφωνίας η οποία θα αναφέρει την  παραχώρηση χώρου στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.
Πηγές  γνωστοποίησαν ότι  εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές κανονίζουν τις λεπτομέρειες που θα διέπουν την συμφωνία, η οποία θα αφορά τις παραχωρήσεις στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό.
Ο Κύπριος υπουργός άμυνας,  στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα  Γρηγόρη Αυξεντίου, ανέφερε  ότι η Γαλλία είναι «σύμμαχος της Κύπρου».
Η Τουρκία έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις διαμαρτυρίες από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Μόνο που τώρα η μεγαλόνησος μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια τεράστια αμερικανική αεροναυτική και χερσαία στρατιωτική βάση  και αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Όλες αυτές είναι κινήσεις που υλοποιούνται εδώ και μεγάλο διάστημα μετά την νέο-οθωμανική στάση των Τούρκων και του Ερντογά , ο οποίος απειλεί αλαζονικά όποιον νομίζει ότι στέκεται εμπόδια στα προκλητικά φαντασμένα σχέδια του στην περιοχή.
Άλλωστε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και γνωστό «γεράκι» των εθνικιστών Τούρκων Χ.Ακάρ δεν έκανε καθόλου τυχαία δήλωση περί» τουρκικού Αιγαίου και Α.Μεσογείου». Το πιο πιθανό είναι ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν «κάτι» το επόμενο διάστημα, ίσως για να «φρενάρουν» την όλη διαδικασία για τον East Med, μόνο που η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τριμερή συνάντηση αλλάζει άρδην όλα τα δεδομένα.
Αυτό όμως που είναι πλέον πασιφανές, είναι ότι τα τουρκικά προκλητικά άνομα συμφέροντα νοτίως της Κρήτης και στην Κύπρο, συγκρούονται καταφανέστατα με τα αμερικανικά, κάτι το οποίο έχει ήδη διαμορφώσει την αντίδραση των ΗΠΑ κατά του Ερντογάν στην περιοχή.
Η αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αναβαθμίζοντας την αμυντική παρουσία της στην Κύπρο.
Είπαμε είναι πάρα πολλά τα χρήματα που διακυβεύονται στην Α.Μεσόγειο από εταιρείες κολοσσούς που επηρεάζουν φυσικά ακόμη και τον Λευκό Οίκο.

 pentapostagma.gr