10.3.19

Αψηφά τους Αμερικανούς και συσπειρώνει ψηφοφόρους


Τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία κι ενώ τα ποσοστά των υποψηφίων του Ερντογάν δεν αγγίζουν τα όρια που θα επιθυμούσε ο πρόεδρος της χώρας, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ όλο και ενισχύεται. Μιλώντας για άλλη μία φορά σε προεκλογική συγκέντρωση ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των S-400.

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο, κλιμακώνοντας την αμερικανική στάση έναντι στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την εν λόγω αγορά, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», εάν η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά των S-400.
«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» διεμήνυσε.
Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ωστόσο χθες ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά.
«Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που παραχώρησε στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με τη δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε.
«Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει», συμπλήρωσε.
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας παρενέβη ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής  των S-400. «Δεν δίνουμε σημασία στο τι λένε οι Αμερικάνοι. Το πρόγραμμα με την Τουρκία προχωρά κανονικά και χωρίς προβλήματα» ξεκαθάρισε ο Viktor Kladov μιλώντας στο αμερικανικό, Defense News. 
zougla.gr