20.3.19

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: Ηχηρά μηνύματα από παρουσία Πομπέο






Μηνύματα, που θα απαντούν στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να στείλει η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η οποία επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
Το θέμα της ασφάλειας της ΑνατολικήςΜεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικότερα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν, πλέον, σημαντικό ρόλο.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε το πρωί για το Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.

Για την κρίσιμη Τριμερή Σύνοδο Κορυφή Κύπρου - Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου.

Την κρίσιμη Σύνοδο θα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό ο απεσταλμένος του ΣΙΓΜΑ, Χρίστος Χαραλάμπους.

Δείτε φωτογραφίες που μας απέστειλε ο Χρίστος Χαραλάμπους από τη δημοσιογραφική αποστολή που βρίσκεται καθοδόν.





Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδέχτηκε στο Ισραήλ o πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Sammy Revel ενόψει και της σημερινής τριμερούς συνάντησης κορυφής παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρίστου Χαραλάμπους, πρώτα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο των αρχηγών κρατών, στην παρουσία του Πομπέο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη τριμερής συνάντηση στην παρουσία και πάλι του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εκδοθεί μία κοινή δήλωση με την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης. Ο Πρόεδρος και η κυπριακή αποστολή επιστρέφουν στην Κύπρο απόψε και ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η διμερής συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ και του Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιηθεί απόψε, λίγο πριν την αναχώρηση του Προέδρου από το Ισραήλ.

Διμερή συνάντηση θα έχει ο ΠτΔ και με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στην παρουσία Πομπέο, είναι το David Citadel.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Τη στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Πομπέο. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Κύπρου – Ελλάδας- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ γίνεται σε ad hoc βάση κι έχει αντικείμενο συζήτησης την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Θεωρούμε, τόνισε, θετική εξέλιξη την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ με την παρουσία τους στο επίπεδο του ΥΠΕΞ. Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Πομπέο θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η υλοποίηση της δήλωσης προθέσεων, που υπογράφηκε στο τέλος του 2018.

Θα γίνει, είπε, συζήτηση και για το Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και το ρόλο, που οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμμετοχή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, «αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποστήριξης για το τριμερές πλαίσιο και για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», επισήμανε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ.

Στο ξενοδοχείο David Citadel της Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί η σημερινή ad hoc τετραμερής συνοδός Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΠΑ όπου είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην οδό King David, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης. Το ξενοδοχείο φιλοξενεί VIPs, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ηγετών, επιχειρηματικών μεγιστάνων και διασημοτήτων και ανταγωνίζεται με το κοντινό King David Hotel.

H βάση ραντάρ στην Κρήτη είναι βασικό θέμα στον τουρκικό τύπο, ενόψει της τριμερούς, ενώ παράλληλα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συνάντηση αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φωτογραφία από την Ιερουσαλήμ, από τον απεσταλμένο του ΣΙΓΜΑ, Χρίστο Χαραλάμπους:








Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΙΓΜΑ, από το πρωί πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί με το πέρας της τετραμερούς.
Την εκτίμηση ότι οι τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με άλλες χώρες πρέπει να οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.

http://www.sigmalive.com