26.3.19

Ρωσία: «Ο Τραμπ προωθεί την "συμφωνία του αιώνα" - Σε σοκ η ΕΕ» - Ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ


"Βόμβα" από την Μόσχα καθώς αποκάλυψε για πρώτη φορά επίσημα πως ο Ν.Τραμπ προωθεί την "Συμφωνία του Αιώνα" κάτι που ακουγόταν εδώ και πολύ καιρό χωρίς όμως κανείς να το επιβεβαιώνει.
Πρόκειται για μια συμφωνία που αν επιτευχθεί θα αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής. Για το λόγο αυτό επικρατεί "διπλωματικός πυρετός" σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Μόσχα, Ουάσινγκτον καθώς και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Τα όσα δήλωσε πριν λίγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ισχύουν στο ακέραιο καθώς ο Ν.Τραμπ φαίνεται πως τους "έπιασε" όλους στον "ύπνο". Το σύνολο της ΕΕ έχει παγώσει και αντιδρά αρνητικά. Το ίδιο και η Αγκυρα καθώς γνωρίζει πως το σχέδιο του Ν.Τραμπ την αφορά άμεσα.
To σχέδιο των ΗΠΑ ξεκίνησε με την ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ καθώς και την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν ως τμήμα της εδαφικής επικράτειας του Ισραήλ.
Η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μπορεί να είναι ο προάγγελος της «συμφωνίας του αιώνα», την οποία προωθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Προς τον παρόν μόλις και αρχίζουμε να βλέπουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποστεί κάποιο σοκ, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ το διεθνές δίκαιο και άμεσα στην περιοχή, παρότι εμείς δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να συζητάμε την κύρια έκπληξη και συγκεκριμένα αυτή τη "συμφωνία του αιώνα", την οποία μας υπόσχεται η Ουάσιγκτον.
Ίσως, αυτό να είναι και ο προάγγελος εκείνης της ίδιας έκπληξης, την οποία σε όλους εμάς έχουν υποσχεθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του καναλιού ‘Ρωσία-1’».
Ποια είναι η "Συμφωνία του Αιώνα"
Η "Συμφωνία του Αιώνα" θα είναι η υπογραφή μιας νέα συνθήκης ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών με τελικό στόχο το Ιράν. Θα επιλυθεί το Παλαιστινιακό Ζήτημα και θα λυθεί το θέμα της Συρίας.
Το σχέδιο αφορά ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
"H "συμφωνία του Αιώνα" είναι έτοιμη και ο Ν.Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της" ανέφεραν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.
"Η συμφωνία περιέχει 175-200 σελίδες ενώ μόνο 5 άτομα γνωρίζουν για το περιεχόμενο της.
Το σχέδιο είναι έτοιμο. Ο Πρόεδρος είναι χαρούμενος με τις παραμέτρους της συμφωνίας.
Αυτοί που γνωρίζουν είναι ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, David Friedman, ο ειδικός σύμβουλος και γαμπρός του Ν.Τραμπ Jared Kushner, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Jason Greenblatt, μαζί με δύο άτομα ακόμη.
Το φαγητό βρίσκεται πάνω από την φωτιά, παραμένει να προστεθεί λίγο αλάτι και λίγα μπαχαρικά»,φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δώσει την συγκατάθεση της και δεν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει τα εξής:
«Οι Παλαιστίνιοι δεν αποτελούν (το αποκλειστικό) κομμάτι της συμφωνίας. Το σχέδιο αφορά μια περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι» απάντησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Η αντίδραση των χωρών του Κόλπου
Οι χώρες του Κόλπου καταδίκασαν σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα.
«Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σαουδική Αραβία, που χαρακτήρισε το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει την έντονη απόρριψή του και την καταδίκη του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, με την οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των κατεχόμενων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν» ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ.
Το Κουβέιτ εξέφρασε «τη λύπη και την ανησυχία του» για την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KUNA, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Μπαχρέιν. Το βασίλειο, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος Στόλος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επισήμανε ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενο συριακό έδαφος.
Εξάλλου, το Κατάρ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.
Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και το προσάρτησε το 1981, κίνηση που η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε.
Μετωπική ΕΕ εναντίον ΗΠΑ
«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», είπε στο Reuters μια εκπρόσωπος της ΕΕ και συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να δηλώνει σε σκληρό τόνο πως το Λονδίνο δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ. Η προσάρτηση του εδάφους δια της βίας απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε και συνέχισε «δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση (του Γκολάν) από το Ισράηλ το 1981 και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη στάση μας».
Από κοντά και η αντίδραση της Γαλλίας, με το ΥΠΕΞ της χώρας να ανακοινώνει πως δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και να χαρακτηρίζει αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκαθάρισε, δε, πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.
«Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας.
Από την άλλη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Ούλρικε Ντέμερ, χαρακτήρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν ως συριακό έδαφος και τόνισε πως «αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις».
Ερντογάν: Η περιοχή οδηγήθηκε στα πλαίσια νέας κρίσης
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν έχει οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν είπε:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης δεν θα μείνουν σιωπηλοί απέναντι σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Κανείς να μην σκεφτεί ότι θα σκύψουμε το κεφάλι σε τέτοια τετελεσμένα. Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ. Δεν θα το επιτρέψουμε».