27.3.19

Έκτακτη σύσκεψη των εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας μετά το κινεζικό «μπλόκο» στα μακεδονικά προϊόντα παρουσία Κ.Μητσοτάκη

Μετά το «στραπάτσο» με την Κίνα ευρεία, έκτακτη συνάντηση, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκαλεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με σκοπό την εξεύρεση τρόπων για την προστασία του εμπορικού σήματος «Μακεδονικό» στα ελληνικά προϊόντα. 


Οπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση θα γίνει την προσεχή Παρασκευή, 29 Μαρτίου, στις 15:00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel της Θεσσαλονίκης.  
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων της Θεσσαλονίκης και οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων της Μακεδονίας. 
Το «παρών» θα δώσουν και οι τρεις περιφερειάρχες της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 
Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης θα παρουσιαστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία και την δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα διατυπωθούν προτάσεις για την επίλυσή τους.
Το πρώτο «μπλόκο» από την Κίνα
Το ζήτημα της εμπορικής ονομασίας «μακεδονικός» ανέκυψε την περασμένη εβδομάδα όταν η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη αποκάλυψε ότι οι κινεζικές Αρχές απέρριψαν αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της Βόρειας Μακεδονίας. 
Οπως ανέφερε, τότε, χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη, «με τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας».
Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ της Deutsche Welle -που ακολούθησε- «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών, αλλά δεν είναι αυτή που το προκάλεσε. Επί δεκαετίες η Ελλάδα άφηνε ελεύθερο πεδίο στη γειτονική χώρα και αυτή το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο» αναφερόταν στο σχετικό δημοσίευμα. 
pronews