5.3.19

Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία στις ΗΠΑ Εγκαταλείπει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και Καταφεύγει στης Μόσχας Λόγω του Ουκρανικού Σχίσματος.


Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού 
.
Όπως μεταδίδει  δημοσίευμα της  ιστοσελίδας του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Ρ.Τ., «ο αμερικανικός κλάδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απειλείται με διάσπαση, μετά την απονομή αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς, δήλωσε Ρώσος ιερέας στο Τέξας. Μια ελληνική ενορία αποσχίστηκε ήδη και προσέφυγε στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Οι Ορθόδοξοι πιστοί στις ΗΠΑ αντέδρασαν «πολύ διαφορετικά» στην ενέργεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον Ιανουάριο, να ικανοποιήσει την αίτηση της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Μόσχα, είπε ο Αρχιερέας John Whiteford, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού.

Split on Christmas Eve: Ukraine’s Orthodox Church gets independence decree from Constantinople
Σχίσμα την παραμονή των Χριστουγέννων: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποσπά Διάταγμα Αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
«Μεταξύ των Ελλήνων της Αμερικής υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως  ότι και αν κάνει… Πολλοί τελούν σε σύγχυση γι’ αυτά τα συμβάντα. Αλλά υπάρχουν και φωνές, που ακούγονται πολύ καθαρά, εκείνων που αρνούνται ν ΄ αποδεχτούν  τις  ενέργειες του Πατριάρχη στην Ουκρανία».

Μια ενορία στο Τέξας, όπου λειτουργεί ο ιερέας Whiteford, στον Ναό του Αγίου Ιωνά, έχει ήδη διακόψει τις σχέσεις της με το Φανάρι, επειδή απλά οι εκεί πιστοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την απόφαση του Βαρθολομαίου για την Ουκρανία, είπε ο Αρχιερέας.

Επέκρινε επίσης τον Πατριάρχη ότι, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς απομακρύνεται από το δόγμα της Ορθοδοξίας, όπως και κάποιοι εκπρόσωποί του στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τέτοια πορεία ελευθεριότητας και το Ουκρανικό Ζήτημα μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στις Αρχιεπισκοπές των ΗΠΑ και Καναδά, προέβλεψε ο ιερέας Whiteford.

«Οι περισσότεροι θα μείνουν με την Κωνσταντινούπολη, επειδή διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς. Αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που προτάσσουν παραδόσεις κι αξίες υπεράνω χρημάτων και θα επιλέξουν να απομακρυνθούν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.»

{Επίσης στην Ρ.Τ.: Οι Ουκρανοί σχισματικοί είναι ειδωλολάτρες, με χέρια βαμμένα με αίμα, αντάρτης Αμερικανός ιερέας δηλώνει στην Ρ.Τ.}
΄Οσον για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εξωτερικού, «αυτή υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες του Πατριαρχείου της Μόσχας» μετά το σχίσμα, δήλωσε ο Αρχιερέας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε στην απονομή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία διακόπτοντας κάθε σχέση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και προειδοποιώντας ότι ο διχασμός του κόσμου της Ορθοδοξίας που προκάλεσε ο Βαρθολομαίος μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, ή ακόμη κι αιώνες.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

ΦΜ