20.3.19

«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι: «Έλληνες & Ισραηλινοί θα “βλέπουν” μέχρι τα Δαρδανέλια» – Ο «Μακρύς Ορίζοντας» «παγώνει» την Άγκυρα


Στα πρωτοσέλιδα τους δημοσιεύουν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες τις πληροφορίες ότι γίνονται σχεδιασμοί για εγκατάσταση ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Κρήτη που θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο.

Ενόψει και της σημερινούς τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ με υπέρτιτλο στην πρώτη της σελίδα ‘Το μάτι του Ισραήλ στην Κρήτη’ γράφει ότι μόλις θερμάνθηκαν τα νερά με τις δραστηριότητες έρευνας της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επανήλθε στην επικαιρότητα το ραντάρ του Ισραήλ στην Κρήτη.

Η εφημερίδα γράφει πως αν το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί θα ελέγχεται κάθε τι που κινείται στη περιοχή στον αέρα και τη θάλασσα μέχρι 600 χλμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα ελέγχει όλη την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο.
Η Γενί Σαφάκ με τίτλο “Το Ισραήλ ιδρύει βάση στην Κρήτη” γράφει ότι θα παρατηρεί τη λεκάνη της Μεσογείου. Η εφημερίδα Σταρ αναφέρεται στο θέμα με τίτλο “Το Ισραήλ και η Ελλάδα εγκαθιστούν ραντάρ στην Κρήτη: Στη λίστα των κοινών συμφερόντων η ‘εχθρότητα κατά της Τουρκίας’. Η Ακσάμ έχει τίτλο “Το Ισραήλ εγκαθιστά ραντάρ στην Ελλάδα’.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
«Μακρύς Ορίζοντας»
Η συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου που, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες Yeni Safak και Hurriyet, φτιάχτηκε υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, κάνει ένα ακόμα βήμα.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα θα φτιάξουν ένα νέο σύστημα ραντάρ στην Κρήτη. Ο «Μακρύς Ορίζοντας» όπως θα λέγεται το σύστημα, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιβλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Hurriyet το σύστημα αυτό θα μπορεί να καλύψει την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Δαρδανελίων. Η Yeni Safak τονίζει ακόμα πως Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται μεταξύ τους τεχνολογία, ενώ η Αθήνα νοίκιασε 7 UAV από το Τελ Αβίβ για χρήση σε επιχειρήσεις επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης.
Η Hurriyet αναφέρει πως το σύστημα «Μακρύς Ορίζοντας» στην Κρήτη ξεκίνησε από το 2015 ως ιδέα αλλά λόγω κόστους είχε παγώσει.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως το συγκεκριμένο project, προχωρά και δεν είναι κάτι που ανάγεται στο απώτερο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη εφημερίδα επικαλούμενη ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει πως η Ελλάδα εργάζεται στο κομμάτι του σχεδιασμού από κοινού με το Ισραήλ αλλά θα προχωρήσει στην απόκτησή του όταν καλυτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που αναφέρει η ιστοσελίδα, η Αθήνα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογες συζητήσεις για ανάλογο σύστημα ραντάρ και με άλλες χώρες.
Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
Στα πρωτοσέλιδα τους δημοσίευσαν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες τις πληροφορίες ότι γίνονται σχεδιασμοί για εγκατάσταση ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Κρήτη που θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο. Ενόψει και της σημερινούς τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με υπέρτιτλο στην πρώτη της σελίδα «Το μάτι του Ισραήλ στην Κρήτη», γράφει ότι:
«Μόλις θερμάνθηκαν τα νερά με τις δραστηριότητες έρευνας της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επανήλθε στην επικαιρότητα το ραντάρ του Ισραήλ στην Κρήτη». Η εφημερίδα τονίζει πως εάν το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί θα ελέγχεται κάθε τι που κινείται στη περιοχή στον αέρα και τη θάλασσα μέχρι 600 χλμ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα θα ελέγχει όλη την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο. Η «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Το Ισραήλ ιδρύει βάση στην Κρήτη» γράφει ότι θα παρατηρεί τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η εφημερίδα «Σταρ» αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Το Ισραήλ και η Ελλάδα εγκαθιστούν ραντάρ στην Κρήτη: Στη λίστα των κοινών συμφερόντων η “εχθρότητα κατά της Τουρκίας”».
Η «Ακσάμ» έχει τίτλο «Το Ισραήλ εγκαθιστά ραντάρ στην Ελλάδα».
Τριμερής + ΗΠΑ
Σημειώνεται πως τα τουρκικά ΜΜΕ συνδυάζουν το συγκεκριμένο θέμα με την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με το sigmalive, μηνύματα, που θα απαντούν στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να στείλει η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, η οποία επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
Το θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας ειδικότερα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν, πλέον, σημαντικό ρόλο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε το πρωί για το Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα, καθώς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Αναβαθμίζουν τον ρόλο της βάσης Σούδας οι Αμερικανοί. Ήδη υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με παράλληλη έγκριση οικονομικού πακέτου. Η όλη επιχείρηση έχει ως στόχο να ανταποκριθεί η βάση στις σύγχρονες απαιτήσεις εξοπλιζόμενη με τελευταίου τύπου ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επέμβαση θα γίνει εντός των σημερινών ορίων της βάσης. Σε έκταση 20.000 τ.μ. κατασκευάζεται τεράστιο διώροφο κτίριο terminal στο οποίο θα συστεγάζονται και τα γραφεία υποστήριξης της νέας πτέρυγας της βάσης στα οποία θα εξυπηρετείται το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της βάσης.
Το υπό κατασκευή κτίριο προσομοιάζει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Χανίων. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία.
Σημειώνεται, ότι για την προώθηση του έργου αναβάθμισης της νευραλγικής σημασίας βάσης των ΗΠΑ απαιτείται η αναδιαμόρφωση των θέσεων στάθμευσης των μαχητικών αεροσκαφών της υπερδύναμης που προβλέπεται να έχουν μόνιμο χώρο.
Από τις παραπάνω συγκεκριμένες πληροφορίες, μας βγαίνει αβίαστα το γεγονός ότι πρόκειται για τη δημιουργία «κόμβου» διακίνησης και υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού για την αποτελεσματικότερη δράση της βάσης στην ιδιαίτερης σημασίας ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.