14.3.19

Νωρίτερα έρχονται φέτος φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ


Σχεδόν 45.000 περισσότερες φορολογικές δηλώσεις θα υποδεχθεί φέτος το Taxisnet, καθώς έως 28 Φεβρουαρίου 22.500 έγγαμοι φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος από τον/την σύζυγό τους.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από πολλούς όλα αυτά τα χρόνια να μπορέσουν να διαχωρίσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που προσφέρεται πλέον. Με βάση τις χωριστές δηλώσεις θα γίνονται πλέον ανά ΑΦΜ και συμψηφισμοι οφειλών φόρων με ΕΝΦΙΑ, που ήταν τεχνικά δύσκολο έως τώρα.
Μεγάλη ανατροπή στους φόρους ακινήτων μπορεί να επέλθει και με το σχέδιο της ΑΑΔΕ ώστε το 85% συναλλαγων για φόρους μεταβιβασης ακινητών να γίνεται ηλεκτρονικά ως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από φέτος σχεδιάζεται να μπορούν να εμφανίζονται στην ενότητα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο Taxisnet, όχι μόνον οι οφειλέτες αλλά και τα δικαιώματα επιστροφής φόρων ανά ΑΦΜ.
Μάλιστα σχεδιάζεται ώστε η δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ, να ισχύει όχι μόνον για το ακατάσχετο ή επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά για κάθε χρήση, ώστε να πιστώνονται αυτομάτως και οι επιστροφες ή κέρδη από τη λοταρία κλπ. Αυτό εξυπηρετεί και ένα ακόμα στόχο της ΑΑΔΕ, να μειωθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Προς το παρόν, εκκρεμούν επιστροφες φόρων 750-800 εκατ. ευρώ. Πολλές πληρώνονται και οι εκκρεμότητες μειώνονται, αλλά ανεβαίνουν μετά ξανά, γιατί πολλοί δικαιούχοι καθυστερούν να ενημερωθούν πως δικαιούνται επιστροφής, παρότι τους έχει σταλεί ειδοποίηση.
Πότε δηλώνουμε και πότε πληρώνουμε
Εφέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα από ποτέ θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις Ε1 για μισθωτούς-συνταξιούχους, καθώς η ηλεκτρονικής εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει μέσα στον μήνα Μάρτιο. Αυτό δεν επηρεάζει πάντως τις πληρωμές του φόρου που, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, θα γίνονται σε 3 διμηνιαίες δόσεις, στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Νωρίτερα επίσης, από Ιούλιο, αναμένεται φέτος να αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ώστε η πληρωμή τους να ξεκινήσει από Αύγουστο και η είσπραξή του σε 5 μηνιαίες δόσεις να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, μέχρι τον Δεκέμβριο.
sofokleousin.gr