25.3.19

«Να μην ανησυχούν οι Έλληνες, το Αιγαίο φρουρείται πολύ καλά» Το μήνυμα του «Best Warrior» Έλληνα σμηναγού σε εκπαίδευση του ΝΑΤΟ


Posted: 25 Mar 2019 02:07 AM PDT

«Μπορούμε να προστατεύσουμε την πατρίδα από οποιονδήποτε εχθρό με οποιεσδήποτε ικανότητες και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία» δηλώνει ο Βασίλης Κοντόπουλος

Στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση του Albacete βρέθηκαν από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας της άκρως απαιτητικής Εκπαιδευτικής Σειράς Αέρος «Tactical Leadership Programme» (TLP 2019-1).

Εκεί, στην πρώτη άσκηση TLP του 2019, η 337 Μοίρα Παντός Καιρού (337Μ), γνωστή και ως «Φάντασμα», με έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ) στη Λάρισα, συμμετείχε με τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς της. Εκεί, στην Ισπανία και για την περίοδο των τριών εβδομάδων, μέσα από σειρά απαιτητικών δοκιμασιών, η 337 Μοίρα κατάφερε να διακριθεί συνολικά, αλλά και να επιστρέψει με μια σημαντική διάκριση, με έναν Έλληνα σμηναγό Ιπτάμενο να έχει κερδίσει μια κορυφαία διάκριση.

Ο σμηναγός (Ι) Βασίλης Κοντόπουλος ανακηρύχθηκε ως «Best Warrior» της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής σειράς, κάτι που μάλιστα έχει ξεχωριστή σημασία, δεδομένων και των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν, τα οποία ήταν κορυφαίες τεχνολογικά μονάδες όπως F-15E Stike Eagle, Eurofighter, Rafale F/A-18A+ αλλά και F-16, μαχητικά που μεταστάθμευσαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο.



«Ο άνθρωπος είναι πάντα η αιχμή του δόρατος» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o βραβευθείς σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ίδιος όπως και το προσωπικό της 337Μ κέρδισαν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων τους, κάτι που συνέβη κύρια εξαιτίας της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας των Ελλήνων επαγγελματιών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), όπως τόνισε ο Έλληνας άσος.

«Όλες οι χώρες έχουν πολεμική εμπειρία σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε «καλύτεροι», αυτό που έχουμε εμείς παραπάνω είναι μια πολύ καλή εκπαίδευση (…), επιδιώκουμε πάντα να εκπαιδευόμαστε σε σύνθετα σενάρια, δοκιμάζουμε πολλά πράγματα και αυτό είναι που φαίνεται και στις ασκήσεις στις οποίες πετάμε στο εξωτερικό» σημείωσε. Ερωτηθείς δε για τις παραμέτρους που καθορίζουν μια κορυφαία επίδοση ο κ. Κοντόπουλος τόνισε: «Είμαστε επαγγελματίες, γνωρίζουμε το αντικείμενό μας και κυρίως γνωρίζουμε πώς θα αμυνθούμε -γιατί αυτό είναι το αντικείμενό μας, αυτός είναι και ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός της ΠΑ», επισήμανε και εστίασε στον παράγοντα-άνθρωπο:

«Χωρίς τον άνθρωπο δεν μπορεί να πετάξει κανένα αεροπλάνο, εφόσον μιλάμε τουλάχιστον για επανδρωμένο αεροσκάφος (…), σε αυτό λοιπόν η ΠΑ της Ελλάδας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένης της εκπαίδευσης που παρέχει στους χειριστές, ότι είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε ένα σύνθετο περιβάλλον και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» τόνισε ο Έλληνας Ιπτάμενος, που δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην παράμετρο της προσωπικής ανατροφής και επιθυμίας που μπορεί να οδηγήσει σε καριέρα πιλότους της ΠΑ: «Ήταν το όνειρό μου. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί ήθελα να γίνω αεροπόρος, να πετάξω με τα μαχητικά αεροσκάφη (…) Προέρχομαι και εγώ από μια απλή οικογένεια, αυτό που είναι όμως σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι η οικογένεια να σου δώσει τις βάσεις, έτσι ώστε να είσαι ένας δυνατός χαρακτήρας, να έχεις και την υποστήριξη της οικογένειάς σου στις δύσκολες στιγμές (…) να έχεις ένα σταθερό περιβάλλον, να πάρεις σωστές αρχές γιατί όλα αυτά μετράνε στον χαρακτήρα σου, πρώτα από όλα. Αυτό, ο χαρακτήρας, είναι σημαντικό και για το πώς θα είσαι μετά ως αξιωματικός», τόνισε ο «Best Warrior» της Εκπαιδευτικής Σειράς Αέρος Tactical Leadership Programme (TLP 2019-1).

Σε ό,τι αφορά δε τις ισορροπίες όπως και τις προτεραιότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη καριέρα σε αυτή την εμβληματική ειδικότητα ο σμηναγός (Ι) Βασίλειος Κοντόπουλος ήταν απόλυτος: «Έχουμε την οικογένειά μας, θέματα προσωπικά δικά μας, που αφορούν την καθημερινότητα, απλά όλα αυτά μένουν από έξω μόλις κλείσει η καλύπτρα. Από “κει και πέρα πλέον, είσαι εσύ και το αεροπλάνο και πρέπει όλα αυτά να μείνουν απ” έξω, να συγκεντρωθείς στο αντικείμενο, στην άσκηση, στο αεροπλάνο σου, και στο πώς θα καταφέρεις να είσαι αποτελεσματικός για ακόμη μια φορά».

Ερωτηθείς τέλος για την εμπειρία της πτήσης πάνω από το Αιγαίο και τις φάσεις μιας πτήσης, που ενδεχομένως μένουν περισσότερο χαραγμένες στο νου του απάντησε: «Γενικά είναι μαγική εικόνα το μπλε του Αιγαίου, να βλέπεις από κάτω τα νησιά, να βλέπεις στα όρια του FIR τις ακτές της Μικράς Ασίας, όλο αυτό είναι κάτι μαγικό». Εστίασε τέλος σε περιοχές όπως ο Άγιος Ευστράτιος «πάνω στον οποίο υπάρχει το μνημείο ενός πεσόντα αξιωματικού, του υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά», όπως ανέφερε, πριν καταλήξει λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση όμως προσπαθούμε να δίνουμε το «παρών», να είμαστε εκεί και αυτό είναι που μας αρέσει…».