13.3.19

Bίντεο: Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Βραζιλία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί & 17 τραυματίες (upd)

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε σχολείο στα ανατολικά προάστια του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στην περιοχή Σουζάνο την Τετάρτη. 
Δύο άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλαν μόλις ξεκίνησαν τα μαθήματα, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Globo, από τα πυρά των δραστών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άτομα μεταξύ των οποίων και έξι μαθητές ενώ τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 12.
Ο ενήλικος που έχασε τη ζωή του λέγεται ότι ήταν ο διευθυντής του σχολείου Raul Brasil.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι εκτός από όπλα, οι δράστες έφεραν μαζί τους, τόξα, βέλη και κάτι που έμοιαζαν με βόμβες μολότοοφ, καθώς και μία βαλίτσα που εξετάζεται από πυροτεχνουργούς. 
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, ασθενοφόρα, καθώς και δύο ελικόπτερα για να παραλάβουν τραυματίες.
«Είδα παιδιά να τρέχουν αιμόφυρτα»
Αυτόπτης που μένει δίπλα στο σχολείο ανέφερε ότι το μακελειό σημειώθηκε, λίγο αφότου ξεκίνησαν τα μαθήματα. 
«Μένω στο διπλανό σπίτι. Είδα μία αναταραχή και πήγα να δω τι συμβαίνει. Όταν έφτασα, είδα δεκάδες παιδιά να τρέχουν αιμόφυρτα. Όλοι έτρεχαν», δήλωσε ο μάρτυρας στην εφημερίδα «Folha de S.Paulo».
Μία 15χρονη μαθήτρα δήλωσε ότι ο ένας από τους δράστες είχε όπλο και ο άλλος μαχαίρι. 
«Είχαμε διάλειμμα και ενώ τρώγαμε ακούσαμε πυροβολισμούς. Προσπαθήσαμε να πηδήξουμε τον τοίχο για να ξεφύγουμε. Οι μασκοφόροι άρχισαν να τρέχουν και να σκοτώνουν αδιακρίτως. Ένας από τους φίλους μου μαχιαρώθηκε και ένας άλλος πυροβολήθηκε», τόνισε.
Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Joao Doria με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε σοκαρισμένος ότι τα θύματα «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ». Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα, τόσο τα κίνητρα, όσο και η ταυτότητα των δραστών.
Στο συγκρότημα λειτουργούν ένα δημοτικό σχολείο κι ένα γυμνάσιο.



Ενσωματωμένο βίντεο
Chegamos agora na escola Raul Brasil, aqui em Suzano. Cenário desolador. Solicitei apoio imediato a todas as vítimas e familiares. Muito triste!

pronews