16.3.19

Επενδύσεις 215 εκατ. στην Κύπρο από την Πανγαία


Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε την απόκτηση του μοναδικού ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Λευκωσία. Ο λόγος για το Hilton Cyprus, που ανήκε σε κοινή εταιρεία (Cyprus Tourism Development Public Company) των ομίλων της ΜIG και Louis.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επενδύσεις συνολικής αξίας 215 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στην αγορά ακινήτων της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σε μια στρατηγική κίνηση αξιοποίησης των ευκαιριών που προκύπτουν τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό οι νέες αυτές κινήσεις να συνοδευτούν, σε μεταγενέστερο στάδιο, και από επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων.
Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε την απόκτηση του μοναδικού ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Λευκωσία. Ο λόγος για το Hilton Cyprus, που ανήκε σε κοινή εταιρεία (Cyprus Tourism Development Public Company) των ομίλων της ΜIG και Louis. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ απέκτησε το 96,2% της εν λόγω εταιρείας μέσω του εταιρικού οχήματος Vibrana Holdings Ltd, στο οποίο μέτοχος είναι η ίδια με 90%, αλλά και η μητρική της εταιρεία, Invel, με το υπόλοιπο 10%. Το συνολικό τίμημα για το εν λόγω ξενοδοχείο ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τη «σκέπη» της Hilton, αφού υποστεί ριζική ανακαίνιση. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη, χωρίς πάντως ακόμα να έχει ληφθεί σχετική απόφαση, για επέκταση των σχετικών εγκαταστάσεων, αξιοποιώντας όμορο οικόπεδο, που είναι και αυτό ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου.
Λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Νοέμβριο, η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., κατά κύριο λόγο στην Κύπρο. Πρόκειται για συναλλαγή συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ιδιοκτήτρια των ακινήτων και αντικείμενο της εξαγοράς είναι η εταιρεία CYREIT Variable Investment Company Plc, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Εθνική Πανγαία θα αποκτήσει το 88,2% των επενδυτικών μετοχών και το 100% των διαχειριστικών μετοχών της CYREIT, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων που βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Πέραν των ακινήτων στην Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και big boxes, στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνονται και δύο εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή της λεωφ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ. και το δεύτερο στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, επιφάνειας 2.000 τ.μ.
Εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις, τον περασμένο Ιούνιο η εισηγμένη είχε προβεί και στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Lasmane Properties Ltd, ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακού ακινήτου στη Λευκωσία, το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν υπό την επωνυμία Holiday Inn. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επενδύθηκαν επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου, ώστε να λειτουργήσει ως πολυτελές ξενοδοχείο δυναμικότητας 140 δωματίων. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στη Zeus International και θα λειτουργήσει ως μέλος της αλυσίδας Wyndham.
kathimerini