13.3.19

Το Κατάρ αγόρασε 100 τουρκικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς Altay! - Πρώτη φορά που αγοράζεται άρμα μάχης που δεν υπάρχει

Το Κατάρ αγόρασε 100 άρματα μάχης τρίτης γενιάς τύπου Altay από την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που αγοράζεται ένα άρμα μάχης χωρίς να υπάρχει!
Φυσικά, πρόκειται για τεράστια επιτυχία και με αυτό τον τρόπο το Κατάρ "ξεπληρώνει" την Τουρκία για την προστασία που του παρείχε στην διένεξη με την Σαουδική Αραβία δύο χρόνια πριν!

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ali İhsan Yavuz, το Κατάρ θα αγοράσει 100 άρματα μάχης Altay εκ των οποίων τα 40 από αυτά θα παραδοθούν εντός δύο ετών.
Το πότε θα ξεκινήσει η... παραγωγή των αρμάτων αυτών αποτελεί ακόμη ερωτηματικό!
Αυτό αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ τα οποία συμπληρώνουν ότι η δύναμη αυτή των 100 τουρκικών αρμάτων θα πλαισιώσει τα 62 Leopard 2A7+ που αποκτά το Κατάρ από τη Γερμανία.
Να σημειωθεί βέβαια ότι τι Κατάρ κατέχει εταιρικό μερίδιο στην BMC, που έχει αναλάβει την παραγωγή του νέου τουρκικού άρματος μάχης.
Η παραγγελία αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την παραγγελία του Κατάρ επίσης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία για 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina-II των 155 χλστ / 52.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο τα πρώτα άρματα της σειριακής παραγωγής του Altay θα είναι εξοπλισμένα με τον γερμανικό 12κύλινδρο κινητήρα MT 883 Ka-500 της MTU Friedrichshafen GmbH, ενώ αυτά που θα ακολουθήσουν κατά την δεύτερη φάση της σειριακής παραγωγής θα είναι εξοπλισμένα με τουρκικό κινητήρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Otokar, το Altay έχει βάρος 60 τόνων και θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ισχύος 1500 ίππων καθώς και υδροπνευματική ανάρτηση, μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ ανά ώρα και βάθος υδάτινου κωλύματος 4,1 μέτρα .
Το άρμα μάχης θα διαθέτει ένα βασικό πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών λείας κάνης.
Το άρμα επίσης θα διαθέτει βοηθητικό κινητήρα που θα έχει την δυνατότητα τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια των συστημάτων ελέγχου πυρός στο πύργο συμπεριλαμβανωμένων των και των συστημάτων επικοινωνίας.
Η αμυντική συνεργασία Κατάρ-Τουρκίας χαρακτηρίζεται και είναι ιδιαιτέρως στενή, με την Τουρκία να αποσπά συνεχώς αμυντικές συμβάσεις και να λειτουργεί σημαντική στρατιωτική βάση στη Ντόχα.
pronews