28.2.19

Tα αποκαλυπτήρια του Γλαύκου - Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ΑΟΖ



Άκρως ικανοποιητικά αξιολογούνται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της κοινοπραξίας Εxxon Mobil και Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και  ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού κολοσσού η ποσότητα που βρέθηκε στο κοίτασμα Γλαύκος είναι εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε σχετικά  μικρό βάθος γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων στο μέλλον
 
Στη γεώτρηση «Γλαύκος» ανακαλύφθηκε στήλη  133 μέτρων σε βάθος 4200 μέτρων κάτω από την θάλασσα. βάση της βάσης αφορά σε συνολικές 5 έως 8 τρις εκατομμύρια  κυβικά πόδια Δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.  
 
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα τελευταία δυο χρόνια γεγονός που αναδεικνύουν και την προοπτική της ΑΟΖ . Το συγκεκριμένο κοίτασμα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υφιστάμενα αποθέματα.
 
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.
 
Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων».
 
Από  την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Αστρεϊ δήλωσε εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη   και επεσήμανε πως τους επόμενους μήνες θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. 
 
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχουν πλέον προοπτικές για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο νησί εξήγησε πως ένα τερματικό χρειάζεται περίπου 10-15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.  Υπάρχουν όπως είπε δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις που δεν αναιρούν αυτή την προοπτική. 
 
«Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού  αναλύουμε όλα τα δεδομένα», είπε και τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι  σε μια περιοχή όπως αυτή ήταν επιτυχημένη η μια από τις δυο γεωτρήσεις. 
 
Για το θέμα του Τερματικού ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε  «Σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει την ευκαιρία να το παλέψουμε».
 
@ExxonMobil & @QatarPetroleum make a world-class discovery offshore at . A high-quality reservoir 5-8 TCF of is added to the country’s reserves and demonstrates the emergence of the Republic‘s as an alternative indigenous source of supply to the .
147 people are talking about this

http://www.sigmalive.com