26.2.19

Σκληραίνει το παιχνίδι!!! Σκληρές κυρώσεις από ΗΠΑ σε Τουρκία αν δεν ακυρώσει τους S-400

Σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η Άγκυρα εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα S400 και δεν τα βρει με τις ΗΠΑ για την ακύρωσή τους και τη στροφή της προς το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα Patriot, σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ".

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα βρεθεί απέναντι σε ένα αμερικανικό εμπάργκο του οποίου δεν είναι γνωστή η διάρκειά του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ να της παραδώσουν τους Patriot το 2026 προκειμένου να ακυρώσει την αγορά των S400. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, τελικά οι ΗΠΑ επανήλθαν με αντιπρόταση για παράδοση των Patriot στην Τουρκία που έχουν παράξει για άλλη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Με βάση την πρόταση οι ΗΠΑ προτείνουν τώρα την παράδοση των Patriot στην Τουρκία το 2019, ώστε να τελειώσει η κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι για να προχωρήσει η γραφειοκρατική διαδικασία στις ΗΠΑ για τη μετατροπή της παραγγελίας των Patriot από άλλη χώρα στην Τουρκία χρειάζεται η Τουρκία να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο να δεσμεύεται ότι δεν θα αγοράσει τους S400.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι το παζάρι δεν έχει τερματιστεί αλλά το χάσμα παραμένει. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αγορά των S400 από την Τουρκία θα αποτελέσει στρατηγική διακοπή στις σχέσεις συμμαχίας. Για την Άγκυρα οι στρατιωτικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που αποχωρεί ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία ενδεχομένως να είναι μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με την Χουριέτ καθώς θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τα ανταλλακτικά καθώς και το λογισμικό ολόκληρου του αμερικανικού εξοπλισμού που διαθέτει τη Τουρκία. 

Σημερινή/ infognomonpolitics.