18.2.19

Σε εννέα μήνες η Άγκυρα «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο - Μόσχα: «Τέλος του έτους όλα τα S-400 θα βρίσκονται στην Τουρκία»


Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, καθώς δεν απομένουν παρά μόνο 10 μήνες για την εγκατάστασή του σε τουρκικό έδαφος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να προμηθευτεί τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-400.

Ο Ερντογάν, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μπουρντούρ, την οποία μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, επέκρινε όσους λένε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Όλοι αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να αγοράσουμε τους S-400. Γιατί δεν πρέπει να τα αγοράσουμε; Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά συστήματα και δεν θεωρούμε ότι έχετε δικαίωμα να μας ασκείτε κριτική», δήλωσε.
Την ίδια ώρα ο  γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεβέζοφ κατά την διάρκεια της 14ης διεθνούς έκθεσης αμυντικών  συστημάτων IDEX-2019 που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι.
«Υπογράψαμε το συμβόλαιο και φέτος έως το τέλος του έτους θα ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις. Ολόκληρο το σύστημα θα το παραδώσουμε φέτος» δήλωσε ο Τσεμέζοφ.
Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας που αφορούσαν την πώληση S-400 έγιναν τον Νοέμβριο του 2016. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.
Μάλιστα όπως είχε συμπληρώσει ο Τούρκος υπουργός η απόκτηση των S-400 δεν απλώς απαίτηση είναι μια αναγκαιότητα.
Όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2017 ο Τσεμέζοφ , η Άγκυρα θα αγοράσει τους S-400 καταβάλλοντας το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων.
Βέβαια οι ΗΠΑ πρόσφατα ανακοίνωσαν πως σε περίπτωση απόκτησης των S-400 δεν πρόκειται να παραχωρηθούν συστήματα Patriot, αλλά αυτό λίγο δείχνει να ενδιαφέρει την Άγκυρα.
Σύντομα επομένως στο τέλος του 2019 η Τουρκία θα βρίσκεται με δύο οπλικά συστήματα στα οποία η Ελλάδα δεν θα έχει καμία απάντηση: Τo S-400 καθώς και τα πρώτα F-35A.
H Rostec στην IDEX 2019 όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε και το σύστημα Pantsir S2
pronews.gr