7.2.19

Ρωσία: Δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ - Κάναμε τα πάντα ώστε να σώσουμε τη Συνθήκη INF


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, τόνισε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη Συνθήκη αποτελεί «συντριπτικό πλήγμα» για τη στρατηγική σταθερότητα
Στο γεγονός ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να εισέλθει σε μία κούρσα εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Sergey Ryabkov, στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσης Εμβέλειας.
Ειδικότερα, ο κ. Ryabkov τόνισε ότι η Ρωσία έκανε οτιδήποτε ήταν εντός των δυνάμεών της ώστε να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της λήψης «μέτρων διαφάνειας πέρα από το πλαίσιο της συνθήκης», επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα απέστειλε σημείωμα στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη, ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Συνθήκη INF αποτελεί «συντριπτικό πλήγμα» για τη στρατηγική σταθερότητα, εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ουάσιγκτον να υπογράψουν οι δύο χώρες μία νέα συνθήκη για τα πυρηνικά μέσης εμβέλειας.
Αναφορικά με τη Συνθήκη που αφορά τον περιορισμό των στρατηγικών, η οποία ολοκληρώνεται το 2021, ο κ. Ryabkov δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει δει μέχρι στιγμής κάποια επιθυμία από την Ουάσιγκτον να επεκταθεί η συμφωνία, ευελπιστώντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα θα λάβουν χώρα εντός του έτους.
Νωρίτερα, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι μία ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα αποτελούσε «το χειρότερο σενάριο» για τη χώρα, καθώς μία τέτοια κίνησει θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».


www.bankingnews.gr