25.2.19

Κύπρος & Exxon Mobil ανακοινώνουν τα ευρήματα στο τεμάχιο 10: Με κατάληψη εδάφους & «Γαλάζια Πατρίδα» απαντάει η Άγκυρα



Την Πέμπτη κυβέρνηση και ExxonMobil θα εκδόσουν κοινή ανακοίνωη για το βυθοτεμάχιο «10».

Αναμένονται και στελέχη της εταιρείας από τις ΗΠΑ που θα συνοδεύσουν τα μέλη της κυβέρνησης και δη τον υπουργό Ενέργειας στις ανακοινώσεις.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν και τον στόχο «Δελφύνη» και τον «Γλαύκο» αλλά και τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ερώτημα τώρα αποτελεί αν θα εισέλθουν σε λεπτομέρειες για την ποσότητα ή αν θα δοθεί ένα γενικό περίγραμμα.

Όπως και να έχει όμως οι ανακοινώσεις αυτές θα είναι καταλυτικής σημασίας καθώς ήδη για το κοίτασμα υπάρχουν προοπτικές ότι είναι επιπέδου Ζor.

Το Ζor είναι το αιγυπτιακό υπερκοίτασμα και είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο και θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να λύσει το μεγάλο ενεργειακό της πρόβλημα.

Το κοίτασμα «Ζορ» εκτιμάται ότι θα καλύψει σχεδόν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για τουλάχιστον τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι ένα κοίτασμα επιπέδου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ θα προσφέρει πολλαπλάσια βαρύτητα στην σαφώς μικρότερη σε μέγεθος Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κοίτασμα «Ζορ» που ανακάλυψε η ιταλική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Eni είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο η οποία επιχειρεί να καταλάβει ακόμα και κυπριακό έδαφος (πέραν αυτού που παρανόμως κατέχει)

Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη εθνικού κυπριακού εδάφους στα Στροβίλια στην Κύπρο, η Άγκυρα προέβει σε νέες προκλητικές ενέργειες καθώς οι κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή των κοινοτήτων Δένειας, Ακακίου και Μάμμαρη αποτελούμενες από δύναμη 25 ανδρών εμπόδισαν γεωργούς που μετέβησαν στην περιοχή του Αγίου Περνιακού, στα όρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Δένειας, για να εκτελέσουν αγροτικές εργασίες στις καλλιέργειες τους.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες, οι στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος παρατάχθηκαν για να εμποδίσουν τους γεωργούς.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύξησαν τις περιπολίες στην περιοχή, τόσο από αέρος όσο και από ξηράς, σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Στροβιλιών, κατέλαβαν κυπριακό έδαφος, εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους που έγινε γνωστή τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την τουρκική επιθετική ενέργεια!

Και στη νέα επιθετική ενέργεια πάλι το γεγονός δεν είχε ακουστεί ενώ έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου

Ξεκινάει σε δύο ημέρες, στις 27 Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη άσκηση που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η Τουρκία, «η Γαλάζια Πατρίδα» όπου κατά την διάρκειά της 102 τουρκικά πολεμικά πλοία θα ανοιχτούν στις 3 θάλασσες σε μια 'γιγαντιαία πρόβα πολέμου', όπως αναφέρει το CNNTürk.

Σύμφωνα με το σχέδιο της άσκησης, φρεγάτες και κορβέτες πλήρως εξοπλισμένες θα ξεκινήσουν από τις ναυτικές βάσεις του Γκιολτζούκ (θάλασσα Μαρμαρά - Κωνσταντινούπολη) και της Ακσάζ (Αιγαίο – πάνω από Ρόδο) και θα ανοιχθούν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

Συνολικά 102 πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, ανάμεσά τους υποβρύχια, καθώς και κορβέτες εγχώριας κατασκευής

«Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ενέταξε όλες τις δυνάμεις του σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου», τονίζεται στο ρεπορτάζ του καναλιού CNNTürk και αναφέρει το κυπριακό SigmaLiveΜια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

'Ολα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο δημιουργίας πολεμικού κλίματος διότι οι ανακοινώσεις της Exxon Mobil είναι μόνο η αρχή. Η Άγκυρα όπως έχει διαμηνύσει δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
pronews