2.2.19

«Με το δάχτυλο στην σκανδάλη» Βενεζουέλα & Κολομβία - Αναπτύσσονται δυνάμεις στα σύνορα - «Χρησμός» ΗΠΑ για επέμβαση

Μεγάλες συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας με τις δύο χώρες να βρίσκονται με το "δάχτυλο στην σκανδάλη". Αφορμή για την ραγδαία κλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών ήταν η δημοσιοποίηση περί άφιξης 5.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Μπογκοτά και οι κατηγορίες του Ν.Μαδούρο περί σχέδιο δολοφονίας του μέσω Κολομβίας.

Ο Ν.Μαδούρο αποκάλυψε πως 50.000 στρατιώτες έχουν λάβει διαταγή να αναπτυχθούν στα σύνορα με Κολομβία με τον στρατό της χώρας να ενισχύει τις δυνάμεις του με αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S16 Msta-S στα σύνορα.
Και ο Κολομβιανός πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, έδωσε διαταγή να ενισχυθούν οι δυνάμεις στα σύνορα με Βενεζουέλα. Ταυτόχρονα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος EO-5C (κωδικός N177RA PLOMO27) εντοπίστηκε στην ανατολική Κολομβία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς,έριξε και άλλο "λάδι τη φωτιά" δηλώνοντας πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι προκειμένου να αντικατασταθεί η κυβέρνηση της χώρας.
"Τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση", είπε ο Πενς σε μια συγκέντρωση προεκλογικού στιλ στη Φλόριντα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε.
"Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή", πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, και ζητά και από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Ο Πενς συναντήθηκε στο Μαϊάμι με Βενεζουελάνους εξόριστους και την ηγεσία της τοπικής κοινότητας και συμμετείχε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μαζί τους.
Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν με την Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ώστε να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.
ΗΠΑ: «Σιγή ασυρμάτου» από το Πεντάγωνο για τους «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία»
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, απέφυγε να διευκρινίσει αν η Ουάσινγκτον στέλνει 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ο Σάναχαν είπε ότι δεν το έχει συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.
Ο τελευταίος άφησε να πλανώνται πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ, όταν εμφανίστηκε στο briefing, την Δευτέρα, έχοντας γραμμένη στις σημειώσεις του τη φράση "5.000 στρατιώτες στην Κολομβία", χώρα που συνορεύει με τη Βενεζουέλα.
"Δεν το έχω συζητήσει με τον σύμβουλο Μπόλτον", είπε ο Σάναχαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.
Η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου, όπως θα δείτε στη φώτο παρακάτω, που κράταγε στο δεξί χέρι ο Μπόλτον προσέλκυσε την προσοχή:
«5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο τι σημαίνει η σημείωση αυτή, ένας αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε -- όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα -- ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.
Οι ΗΠΑ ενέτειναν ακόμη περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής και προτρέποντας τον στρατό να αποδεχθεί την «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.
Διάγγελμα Μαδούρο: «Μην αφήσετε τον Τραμπ να μας κάνει Βιετνάμ» 
«Είμαι ο Νικολάς Μαδούρο, συνταγματικός πρόεδρος της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του λαού. Στέλνω μήνυμα στο λαό των ΗΠΑ για να τον ενημερώσω για την εκστρατεία μιντιακού, επικοινωνιακού και ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται στα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως στα ΜΜΕ των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας. Έχουν ετοιμάσει μια καμπάνια για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημα που έχει ενεργά σχεδιαστεί, χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, όπως γνωρίζει πια όλη η κοινή γνώμη. Προωθείται μια εκστρατεία ψεύτικης εικόνας, παραποιημένης και μονταρισμένης εικόνας.
Μην πιστεύεις όσα σου λένε τα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Σας λέω από καρδιάς: Καθώς δεν μπορούν να εφεύρουν ότι η Βενεζουέλα και ο Μαδούρο έχουν όπλα μαζικής καταστροφής για να επέμβουν, εφευρίσκουν κάποια εικόνα, κάποια είδηση για να δικαιολογήσουν μια επέμβαση κατά της χώρας μας. Κάνω έκκληση στη συνείδησή σου, έκκληση στην αλληλεγγύη σου, να αφυπνιστείς για την αλήθεια. Να μην επιτρέψουμε ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να επέμβουν θα βρουν ένα Βιετνάμ χειρότερο από αυτό που μπορούν να φανταστούν. Να μην επιτρέψουμε τη βία. Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, περήφανος για το Σιμόν Μπολίβαρ και τον Ούγκο Τσάβες.
Είμαστε ένας λαός με στέρεη δημοκρατία, είμαστε ένας λαός που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε μέρα, όπως ανακύπτουν σε κάθε κοινωνία. Είμαστε ένας λαός που αξίζει σεβασμού. Η χώρα μας έχει πιστοποιημένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου. Και τα μάτια όσων κοιτούν τη χώρα μας θέλουν να βάλουν χέρι σ’ αυτό το πετρέλαιο, όπως έκαναν στο Ιράκ, όπως έκαναν στη Λιβύη. Όχι, το πετρέλαιό μας ανήκει σε εμάς. Έχουμε πιστοποιήσει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο, έχουμε πιστοποιήσει το τέταρτο απόθεμα καφέ στον κόσμο.
Είμαστε μια χώρα με πολλά ενεργειακά αποθέματα, με πολλούς φυσικούς πόρους. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια πίσω από τη διαρκή επίθεση στη Βενεζουέλα. Ζητάμε αφύπνιση της συνείδησης των πολτών, μια αφύπνιση της αλληλεγγύης στις ΗΠΑ. Να μην επιτρέψουν στον πρόεδρο Τραμπ και μια ομάδα ακραίων που τον περιβάλλουν, τον Πομπέο, τη CIA, τον M. Πενς να επιβάλουν τα ψέματά τους για τη Βενεζουέλα και το πραξικόπημα που στηρίζουν, να στηρίξουν το λαό της Βενεζουέλας και να αγωνιστούν για τη δημοκρατία. Στηρίζω πολλά στους πολίτες των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ξεπερνούν το μέγεθος του Ντόναλντ Τραμπ. Θέλω να έχω καλές σχέσεις και να λύσω τα προβλήματα με τη διπλωματική οδό και την ειρήνη. Ζητώ σεβασμό για τη Βενεζουέλα και ζητώ την υποστήριξη του λαού των ΗΠΑ για να μην υπάρξει ένα νέο Βιετνάμ εδώ στη Λατινική Αμερική. Ζητώ ειρήνη, ζητώ σεβασμό. Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας.»
Μαδούρο: Ο Τραμπ έδωσε εντολή να με σκοτώσουν
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό RIA Novosti, ο Μαδούρο είπε ότι αν του συμβεί κάτι, οι υπεύθυνοι θα είναι σίγουρα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κολομβιανός ομόλογός του, Ιβάν Ντούκε.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ έχει διατάξει τον θάνατό μου. Είπε στην κολομβιανή κυβέρνηση, την κολομβιανή «μαφία», να με δολοφονήσει. Εάν μου συμβεί κάτι κάποια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε θα είναι υπεύθυνοι», είπε ο Μαδούρο, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του θα τον προστατέψουν.
Επανέλαβε ότι είναι καλά προστατευμένος, σχολιάζοντας την πιθανότητα μιας νέας απόπειρας κατά της ζωής του.
«Είμαι πάντα προστατευμένος από το λαό της Βενεζουέλας, έχουμε μια καλή υπηρεσία πληροφοριών» επισήμανε.
America's imperialist army has landed in Colombia with plans to illegally invade and violate the sovereignty of the Bolivarian Republic of . The Revolutionary sons & daughters of Africa must make it understood we stand with the Venezuelan people against this US action.
47 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό








El 1Tte. Garban Andrade Edward, nos hace una demostración del profesionalismo y la capacidad de la . Digno oficial que representa la moral inquebrantable de los Hombres y Mujeres de Carrubio.
pronews.gr