24.2.19

Σφοδρή επίθεση του υπουργού Αμυνας της Σερβίας στις ΗΠΑ: «Δεν είμαστε αποικία»

Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας "σήκωσε το γάντι" και επιτέθηκε στον πρέσβη των ΗΠΑ με αφορμή παρέμβαση του στα εσωτερικά του Βελιγραδίου.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Κάιλ Σκοτ, κατηγόρησε τη Σερβία ότι βρίσκεται στη λάθος «πλευρά της ιστορίας», επειδή αρνείται να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αυτή η ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη στο Twitter προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούλιν.
Η θέση της Σερβίας σε αυτό το διπλωματικό ζήτημα στηλιτεύθηκε την Τετάρτη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Βελιγράδι Κάιλ Σκοτ, ο οποίος έκρινε μέσω Twitter πως «η Σερβία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας» — αλλά το «μάθημα» αυτό απέρριψε το βράδυ της Παρασκευής ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Βούλιν.
«Η Σερβία δεν είναι αποικία», απάντησε ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και θύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.
«Αφού βομβαρδίσατε τη Σερβία, χάσατε κάθε ηθικό δικαίωμα να μιλάτε περί δικαίου και περί δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Βούλιν.
Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, έχει αναγνωριστεί ως τώρα από περίπου 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, που παρακινεί εκείνες άλλων κρατών να τον αναγνωρίσουν επίσης. 
Η Σερβία εξάλλου διαμαρτύρεται για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου. Μέχρι σήμερα, το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από περίπου εκατό κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων δυτικών κρατών.
Όχι πάντως από εκείνες στη Μόσχα, στο Πεκίνο, στη Μαδρίτη ή στη Βενεζουέλα που έχουν σταθεί στο πλευρό του Βελιγραδίου.
pronews