18.2.19

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ από τις μεταγραφές του πρώην ΠΑΣΟΚ



Θέμα Πολάκη στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για το καταναλωτικό δάνειο και τη στάση του κατά του αποθανόντος Βασίλη Μπεσκένη
Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάληψη» του λεγόμενου μεσαίου χώρου είναι δεδομένη και η αξιοποίηση προσώπων από το πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν Κίνημα Αλλαγής θα συνεχιστεί στα ευρωψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να πιέζει το Κίνημα Αλλαγής έχοντας -όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου- και το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου, που θέλουν σύγκλιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ίδια ώρα που το Κίνημα Αλλαγής διαμαρτύρεται στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι ευνοούν την πολιτική άλωσης του προοδευτικού χώρου από ένα λαϊκιστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι να συνδράμουν τον Έλληνα πρωθυπουργό σε πολιτικές εκδηλώσεις, «για τη σύγκλιση του προοδευτικού χώρου», όπως αυτή που σχεδιάζεται τον Μάρτιο στην Αθήνα με ομιλητή τον κ. Τσίπρα και τη συμμετοχή γνωστών Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, οι επιλογές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διευρύνει τις δυνάμεις του προς στο κέντρο, αφενός δεν συγκινούν την ελληνική κοινή γνώμη, αφετέρου έχουν προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Η αρχική αμηχανία και η εσωκομματική γκρίνια που προέκυψε κυρίως μετά τον χορό των αναρτήσεων για τα όσα έχουν πει κατά του ΣΥΡΙΖΑ οι Θάνος Μωραΐτης και Άγγελος Τόλκας, προκάλεσαν το αίτημα των 53+ να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίαζε επί τέσσερις ώρες την περασμένη Πέμπτη με βασικό θέμα την πολιτική προς το Κίνημα Αλλαγής και τα πρόσωπα από το πρώην ΠΑΣΟΚ που θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι κάνει στροφή προς τον μεσαίο χώρο.
Οι αντιδρώντες πιστεύουν και λένε πλέον ανοικτά ότι η υπουργοποίηση στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ή οι υποσχέσεις για αξιοποίηση στα ψηφοδέλτια, επιβεβαιώνουν την κριτική της αντιπολίτευσης περί υπόγειων συναλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ με «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις ή θέσεις σε ψηφοδέλτια. Αντιστοίχως, θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες ενισχύουν και την ηττοπάθεια που ήδη μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν προσπαθεί να στηριχτεί σε χρεοκοπημένα πολιτικά πρόσωπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
«Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» έγραψε σε άκρως ειρωνικούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που επικρατεί στους 53+.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, σε συνεδρίαση του συντονιστικού των 53+ που έγινε την Παρασκευή, αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές προς τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες θα ζητείται η έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την υπουργοποίηση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ.
Η υπόθεση Πολάκη
Δεν είναι όμως μόνο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι μετατρέπεται σε σοσιαλδημοκρατία το μόνο θέμα που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες με βασικές επιλογές της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης και μία πλευρά αυτών είναι η κριτική που ασκείται στον Παύλο Πολάκη, ως στέλεχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εφημερίδες που στηρίζει με συνέπεια την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», επιτέθηκε ευθέως στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος φέρεται να απολαμβάνει όχι απλώς της εμπιστοσύνης αλλά και της πλήρους προστασίας του πρωθυπουργού.
Με αφορμή την απόφασή του να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε, δικαιώνοντας τον -νεκρό εδώ και δύο χρόνια- δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη, αρθρογράφος της «ΕφΣυν» αποκάλεσε τον Παύλο Πολάκη, «σαχλαμαρόμαγκα». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτέλεσε προειδοποιητικό μήνυμα του Μαξίμου στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «επειδή το έχει παρακάνει» και «εκθέτει τον Τσίπρα με τη στάση του», οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι ήταν ξεκάθαρο σήμα κριτικής της εφημερίδας εναντίον του Μαξίμου το οποίο και ταυτίζουν με τον κ. Πολάκη, στάση με την οποία συμφωνούν και στηρίζουν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, έχει ήδη αρχίσει και παίρνει διαστάσεις η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ότι ο κ. Πολάκης πήρε καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με εγγύηση το ήδη υποθηκευμένο σπίτι του στα Σφακιά, αντικειμενικής αξίας 95.000 ευρώ. Το θέμα προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον  αναπληρωτή υπουργό Υγείας να απαντά στο γνωστό του ύφος, αλλά να μη βρίσκει συμπαραστάτες.
Συνήθως, απέναντι σε τέτοιου τύπου δημοσιεύματα η αντίδραση του Μαξίμου ή της κυβέρνησης ήταν άμεση και προκαλεί ερωτήματα γιατί χθες το Μαξίμου δεν στήριξε τον κ. Πολάκη με μία ανακοίνωση, όπως έχει κάνει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
naftemporiki.gr