2.2.19

Αντίστροφη μέτρηση για τα Δώρα - Τι να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι «κόκκινες γραμμές» του ΣτΕ


Αρχίζει σήμερα (1/2/2019) η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία οι δικαστές θα αποφανθούν για το μείζον θέμα της κατάργησης του13ου και του 14ου μισθού των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, οι περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στο Σύνταγμα, και ειδικότερα στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους οι δικαστές αναγνωρίζουν µεν ότι ο νοµοθέτης µπορεί να προβαίνει σε µείωση του βασικού µισθού ή των επιδοµάτων σταθµίζοντας τις κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες,ωστόσο επισηµαίνουν ότι µε τις επίµαχες διατάξεις (σ.σ.: που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές) έγιναν νέες περικοπές της ίδιας οµάδας θιγοµένων (σ.σ.: δηµοσίων υπαλλήλων), που οδήγησαν στην κατάργηση των δώρων και των επιδοµάτων αδείας, και όχι απλώς σε περαιτέρω µείωσή τους.
Νοµικοί που ασχολούνται µε αυτό το κρίσιµο για τους δηµοσίους υπαλλήλους (αλλά και για το υπουργείο Οικονοµικών) θέµα βλέπουν ως πιο ισχυρό σενάριο την επανάληψη της θέσης που διατύπωσαν η Ολοµέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά και η Ολοµέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, µε την υπ’ αριθµόν 1277/2018 απόφασή της, κρίνοντας τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων αντισυνταγµατικές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ΕΘΝΟΣ», το ΣτΕ ωστόσο, συνεκτιμώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους, είχε χαράξει τότε «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της αναδρομικότητας: Αναδρομικά (από το 2013) μπορούν να πάρουν μόνο όσο άσκησαν αγωγές, ενώ όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται χρήματα από την ημέρα της έκδοσης της απόφασης και εντεύθεν, δηλαδή από τη δημοσίευσή της τον Ιούνιο του 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα άλλα σενάρια

Δεύτερο ενδεχόµενο, που όµως δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, µεταξύ των νοµικών που επιχειρούν να προβλέψουν πού θα το... πάει το δικαστήριο είναι µια συνολική αποδοχή των προσφυγών χωρίς ρήτρα µη αναδροµικότητας. Με δυο λόγια, την επιστροφή των δώρων και των επιδοµάτων στα επίπεδα του 2012 για όλους, γεγονός, όµως, που θα σήµαινε εκτροχιασµό των δηµόσιων οικονοµικών.
Το τρίτο ενδεχόµενο, που απεύχονται οι δικηγόροι, δεν είναι άλλο από αυτό της απόρριψης των προσφυγών, µε το αιτιολογικό ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί µεγαλύτερο οικονοµικό πλήγµα σε σχέση µε τους εν ενεργεία υπαλλήλους (καθώς οι συντάξεις είναι µικρότερες από τις αποδοχές των εργαζοµένων), οι οποίοι ναι µεν έχουν δει τις απολαβές τους να µειώνονται, όχι όµως σε τέτοιο επίπεδο όπως οι απόµαχοι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ΕΘΝΟΣ», όπλο του ∆ηµοσίου στα στοιχεία που έχει δώσει κατά καιρούς στη δηµοσιότητα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η εξοικονόµηση από τις περικοπές στους συνταξιούχους ήταν 250.000.000 ευρώ, ενώ από την πλήρη κατάργηση των δώρων των ενεργεία 450.000.000 ευρώ, ήτοι σχεδόν διπλάσια. Το βλέµµα όλων, εν ενεργεία δηµοσίων υπαλλήλων και κυβερνητικών στελεχών, είναι στραµµένο σήµερα στο ανώτατο δικαστήριο.

Από 12 έως 24 μισθούς διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Στα 12 με 24 μηνιάτικα υπολογίζουν τη μέση αξίωση των συνταξιούχων από τα αναδρομικά σε βάθος 5ετίας δικηγόροι-εργατολόγοι. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα περιέγραψε δυο ταχύτητες πιθανών δικαιούχων:
  • για συντάξεις έως 1.000 ευρώ ο ίδιος είπε πως οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ
  • για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, γενικών διευθυντών κ.λπ. τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 110.000 ευρώ πάντα σε βάθος 5ετίας

Η αναδρομικότητα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ΕΘΝΟΣ», από την πλευρά του ο δικηγόρος-εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος τοποθετήθηκε για το διεκδικούμενο χρονικό διάστημα λέγοντας πως «από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, για τις κύριες συντάξεις ίσχυε κανονικά το παλαιό καθεστώς.
Ο επανυπολογισμός του νόμου 4387 αρχίζει από 1/1/2019». Με το σκεπτικό αυτό ο κ. Μπούρλος κατέληξε πως η απόφαση του ΣτΕ το 2015 «καταλαμβάνει πλήρως το χρονικό διάστημα αυτό», δηλαδή από το 2015 μέχρι και το 2018. Ολοι ζήτησαν την έκδοση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων και την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει τοποθετηθεί πως για την περίοδο μετά το 2015 έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ για τις διεκδικήσεις που εγείρονται τώρα παραπέμπει παγίως σε τελεσίδικη κρίση.
Στο μεταξύ το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καλεί τους νόμιμους κληρονόμους των θανόντων στελεχών, που βρίσκονταν στην ενέργεια από 1/8/2012 έως 31/12/2016, να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αστυνομίας ή στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, καθώς δικαιούνται αναδρομικά από το «πακέτο» που χορηγήθηκε στα τέλη του 2018.
newsbomb