24.2.19

Κύπρος ώρα μηδέν: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου & προώθηση δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς εισηγούνται σε Ν.Αναστασιάδη

Άμεση και αυστηρή αντίδραση" απέναντι στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εισηγούνται στον πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη αρχές και κόμματα της Κύπρου καθώς υπάρχει γενικευμένη προσπάθεια του Αττίλα και των κατοχικών αρχών να αποδομήσουν την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Oλοι εκτιμούν πως η τουρκική προκλητικότητα θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα ενόψει και των ανακοινώσεων της Exxon Mobil. Συνεπώς πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν νέα τουρκικά τετελεσμένα.
Πέραν της τουρκικής παραβίασης του στάτους κβο στα Στροβίλια, ανάλογες ενέργειες μη μόνιμου, επί του παρόντος, χαρακτήρα, γίνονται σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης γεγονός που προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία, η οποία δέχεται πυρά πανταχόθεν για άμεση και αυστηρή αντίδραση. 
Mέτρα που εισηγούνται στον Ν.Αναστασιάδη:
-Να διακόψει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στα Κατεχόμενα!
-Να σφραγίσει όλα τα σημεία προς τα Kατεχόμενα και να αποτρέψει τις συναλλαγές με το τουρκικό μόρφωμα
-Να προωθήσει δυνάμεις της Εθνοφρουράς εκεί όπου χρειάζεται με εισηγήσεις του ΓΕΕΦ
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ ) θα αποχωρήσει απο την Κύπρο τους επόμενους μήνες. Αν η Κύπρος δεν λάβει στρατιωτικά μέτρα και δεν έχει στρατηγική αντιμετώπισης των κατοχικών δυνάμεων, έχασε την μάχη πριν καν την δώσει. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους.
Ηδη μετά και τις αποκαλύψεις του pronews.gr, τα "στόματα" έχουν ανοίξει στην Κύπρο.
Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση στα Στροβίλια ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
"Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτάκτως και εσπευσμένως, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, για να συζητηθεί η κατάσταση στα Στροβίλια και να αποφασιστεί συλλογικά ο τρόπος αντιμετώπισης των επικίνδυνων τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή", αναφέρει σε ανακοίνωση.
Ζητώντας όπως το Εθνικό Συμβούλιο πριν την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Φεβρουαρίου.
"Στόχος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική προκλητικότητα."
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή.
Eπιτέλους! Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τουρκικές επιθετικές κινήσεις στα Στροβίλια
"Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις. Παράλληλα το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή."
O τρόμος επέστρεψε στα Στροβίλια
«Πείτε τους πως έχουμε παράπονο γιατί μας ξέχασαν. Ούτε στα δελτία δεν μας δίνουν τόση σημασία. Να τους πείτε πως θέλουμε να μην μας ξεχνούν και έχουμε παράπονο», είπε μια ελληνοκύπρια γυναίκα σε οδοιπορικό της κυπριακής εφημερίας "Φιλελεύθερος" που ήταν στο χωράφι «που της έδωσαν οι γονείς της», μαζί με τον σύζυγο της. Τα μηνύματα των ακριτών της κυπριακής γης, στα μαρτυρικά για μια ακόμη φορά στην ιστορία τους, Στροβίλια.  
Αποφεύγοντας να μιλήσουν επώνυμα οι γεωργοί της περιοχής, αλλά και κάποιοι κάτοικοι των Στροβιλιών, (για ευνόητους λόγους), ανέφεραν:
Πρώτον, η αυθαίρετη ενέργεια των Τούρκων, έφερε ακόμα πιο κοντά το τουρκικό στοιχείο και μάλιστα στρατιωτικούς του Αττίλα, στα λιγοστά σπίτια των Ε/κ κατοίκων του μικρού οικισμού. Σε μια περιοχή όπου η Εθνική Φρουρά βρίσκεται μακριά και η μόνη τους ασφάλεια είναι οι ελάχιστοι άντρες που διατηρούν στο σημείο, η αστυνομία των Βάσεων και το τελωνείο τους, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη.
Επίσης στην περιοχή, οι ένοπλοι στρατιώτες του "Αττίλα", βγάζουν σκοπιά λίγα μόλις μέτρα από τις αυλές των ε/κ κατοικιών. 
Δεύτερον, ανησυχούν όμως πλέον πολύ έντονα και οι  Ε/κ κτηματίες νοτιοανατολικά του οικισμού των Στροβιλιών και πιο πολύ αυτοί των οποίων τα χωράφια βρίσκονται παραπλήσια των ε/κ κατοικιών που παράνομα κατοίκησαν οι Τούρκοι.
Ανησυχίες που έχουν να κάνουν κυρίως με το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να θελήσουν κάποια στιγμή να τους αποτρέψουν από το να εισέρχονται και να καλλιεργούν τα χωράφια τους, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας για όσους δικούς τους, διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες.
Δείτε στα βίντεο τις εξελίξεις.
pronews