7.2.19

Βούλγαρος ΥΠΑΜ προς Σκόπια: «Αν δεν αλλάξετε την πλαστή ιστορία σας στα σχολικά βιβλία δεν θα μπείτε στο ΝΑΤΟ»

(Ευτυχώς που υπάρχει και η Βουλγαρική κυβέρνηση, διαφορετικά... Efenpress)
Με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  απείλησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ στο βουλγαρικό Focus Radio, δηλώνοντας ότι "αν η πΓΔΜ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας" 
προσθέτοντας ότι η συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και, αντιστοίχως, εκείνη με την Ελλάδα περιλαμβάνει την εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και των παραποιήσεων της Ιστορίας
Ο Καρακατσάνοφ πρόσθεσε ότι μόνο όταν η πραγματική ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, θα ήταν πεπεισμένη η Βουλγαρία ότι τα πράγματα πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση. 
"Η πΓΔΜ βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά της. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία από πλευράς της πΓΔΜ κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει - ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας ", δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
Επιπλέον, ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για την πρόθεση της πΓΔΜ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα γίνει πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν έχουμε το οξύμωρο, η ελληνική Βουλή να παραδίδει με άνεση την Μακεδονία στα Σκόπια και να την... υπερασπίζεται η Βουλγαρία η οποία έχει ήδη κατανοήσει το «κόλπο» που παίζεται με την Ιστορία και ότι για αυτό δεν αρκούν κάποιες συνταγματικές αλλαγές.
pronews