16.2.19

Σοβαρό επεισόδιο στο ευρωκοινοβούλιο: «Μαριονέτα» χαρακτήρισαν τον Ιταλό πρωθυπουργό! - Οργισμένη απάντηση Σαλβίνι

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στο ευρωκοινοβούλιο όταν ευρωβουλευτές από τις πτέρυγες των φιλελευθέρων  των σοσιαλιστών χαρακτήρισαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουσεεπε Κόντε ως «μαριονέτα» της Λέγκας και των 5 Αστέρων.
Οι επιθέσεις προήλθαν από τον Γκι Φερχόφστατ επικεφαλής της συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών και μέλος του SPD Udo Bullman.

«Το ότι ορισμένοι ευρωπαίοι γραφειοκράτες που συνεισέφεραν στην καταστροφή των τελευταίων ετών στην ΕΕ τους επιτρέπεται έτσι να προσβάλλουν την ιταλική κυβέρνηση και τον ιταλικό λαό είναι πραγματικά ντροπή.
Στις 26 Μάιου οι πολίτες της Ευρώπης θα απαντήσουν στις ευρωπαϊκές ελίτ οι οποίες αποφασίζουν κόντρα στη θέληση των λαών και θα στείλουν αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους», ήταν η κεραυνοβόλος αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκα και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας.
Στον κύκλο όμως των επικριτικών σχολίων για τις δηλώσεις Φερχόφστατ μπήκαν και τα 5 Αστέρια τα οποία άσκησαν σφοδρή κριτική:
«Δεν είναι αρκετό να μιλά κανείς ιταλικά για να παριστάνει το φίλο των Ιταλών», είπε εκπρόσωπος του κόμματος αναφερόμενος στην ομιλία Φερχόφστατ για να συνεχίσει:
«Η παρέμβαση αυτή στο ευρωκοινοβούλιο α;πο τον ηγέτη των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών ήταν προσβλητική και κενής περιεχομένου. Επιχείρησαν να κάνουν μάθημα αυτοί που είναι στη μισθοδοσία ευρωπαϊκών ΜΚΟ, πολυεθνικών και διεθνών επιτροπών. Ο ίδιος ο Φερχόφστατ έχει ομολογήσει ότι είναι μέλος σε επτά επιτροπές και διοικητικά συμβούλια. Ποιος είναι επιτέλους η μαριονέτα;».
Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε:
«Υπήρξε μια ομάδα που με αποκάλεσε μαριονέτα. Δεν είμαι μαριονέτα ούτε αισθάνομαι έτσι. Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τον ιταλικό λαό και αγωνίζομαι για να αλλάξω την Ιταλία.
Ίσως μαριονέτες είναι αυτοί που ικανοποιούν τα αιτήματα διαφόρων λόμπι και υπακούουν στα  ισχυρά συμφέροντα των πολυεθνικών.
Με όλα όσα είπαν δεν πρόσβαλλαν εμένα αλλά ολόκληρο τον ιταλικό λαό», είπε.