23.2.19

«Ξοδέψατε 2 εκατ. δολάρια και δεν βγάλατε ούτε έναν κουβά πετρέλαιο»

Στην Τουρκία η πολιτική ασκείται με όρους λαϊκούς χωρίς να εκφεύγει πάντοτε και να περνά στο πεδίο του λαϊκισμού. Και το παιχνίδι αυτό το παίζει πολύ καλά ο Ερντογάν, ίσως καλύτερα απ’ όλους, με τις διάφορες επικλήσεις που κάνει από τα μπαλκόνια προς τους οπαδούς του αλλά και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως «Αχ καρντεσί μ’ αχ» ή «Αχ Ιντζέ αχ», απευθυνόμενος στον ανθυποψήφιό του για την προεδρεία, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Τη φορά αυτήν όμως ο Ερντογάν την βρήκε από έναν αντίπαλό του, ο οποίος τον χτύπησε με το ίδιο όπλο.
Πρόκειται για τον νεαρό βουλευτή Μερσίνας Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο οποίος υπέβαλε ερώτηση στην τουρκική Βουλή, με την οποία ρωτά να μάθει για ποιον λόγο ξοδεύτηκαν δύο εκατομμύρια δολάρια για έρευνες στη Μεσόγειο, χωρίς σχέδιο και χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
Συγκεκριμένα ο Μπασαρίρ αναφέρει στην ερώτησή που απευθύνει προς τον υπουργό Ενέργειας: «Στη γεώτρηση που έγινε ανοικτά του Ερντεμλί, και η οποία τείνει να ολοκληρωθεί, δεν βρέθηκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο, ούτε εντοπίστηκαν ίχνη φυσικού αερίου. Στη γεώτρηση στην Αλάνια οι εργασίες συνεχίζονται επί 100 ημέρες και τείνουν να ολοκληρωθούν κι εκεί. Και στη γεώτρηση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη γεώτρηση του Ερντεμλί. Το ημερήσιο κόστος λειτουργίας των ερευνητικών πλοίων που αγοράσαμε από τη Νορβηγία είναι περίπου 50 χιλιάδες δολάρια. Οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί διήρκεσαν 40 ημέρες, που σημαίνει ότι κόστισαν δύο εκατομμύρια δολάρια».
Συνεχίζοντας ο βουλευτής Μερσίνας ερωτά τον υπουργό Ενέργειας: «Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί; Επί πόσες ημέρες συνεχίζονται οι εργασίες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της Αλάνιας; Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση της Αλάνιας, που ολοκληρώνονται οσονούπω;
»Δεν θα ήταν πιο σωστό τα λεφτά αυτά, που πετάχτηκαν στον αέρα, να δοθούν ως αποζημίωση στους γεωργούς της εκλογικής μου περιφέρειας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες;
»Σε ποιες άλλες περιοχές της Μεσογείου θα γίνουν εργασίες γεωτρήσεων; Αν υπολογιστεί ότι η γεώτρηση στο Ερντεμλί αποδείχτηκε ότι δεν είχε τίποτα, αναρωτιέται κανείς: μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου,* που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».
Η ερώτηση αυτή του νεαρού βουλευτή Μερσίνας, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν κυρίως για δύο λόγους.
Ο ένας είναι γιατί χρησιμοποίησε μια λέξη που έκανε εντύπωση στον τουρκικό λαό. Μια από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο ίδιος και δεν θα ήθελε να την χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοί του. Είναι σαν να τον χτύπησαν με το δικό του όπλο. Είναι η λέξη κουβάς, ή για την ακρίβεια η φράση «ξόδεψες εκατομμύρια δολάρια και δεν βρήκες ούτε έναν κουβά πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Ο άλλος λόγος κρύβεται στην ακροτελεύτια φράση της ερώτησης που υπέβαλε ο βουλευτής: «μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».
Αυτό ήταν. Λίγη ώρα μετά την υποβολή της ερώτησης στο τουρκικό Κοινοβούλιο άρχισε ένας απίστευτος πόλεμος εναντίον του βουλευτή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Γράφτηκαν εκατοντάδες υβριστικά και εκφοβιστικά άρθρα εναντίον του βουλευτή και του κόμματός του, κυρίως γιατί ξεσκέπασε τη στρατηγική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με την ακροτελεύτια φράση που προαναφέραμε. Μάλιστα η Χαλιμέ Κιοκτσέ σε άρθρο της στην εφημερίδα Star έγραψε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Το 2015 η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Άρα, τα πλοία “Fatih” και “Barbaros Hayrettin Paşa” δεν κινούνται χωρίς σκοπό στα νερά της Μεσογείου. Επιπλέον, η γεωπολιτική αξία της Αν. Μεσογείου έχει αυξηθεί μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων και γι’ αυτό εντάθηκε και ο πόλεμος στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να φθάσουν τον κουρδικό διάδρομο μέχρι τη Μεσόγειο.
»Η εξουδετέρωση της Αραβικής Άνοιξης με πραξικοπήματα και εμφυλίους, η φυλάκιση του Μόρσι και η συμμαχία του Σίσι με το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ, η συνέχιση της διαμάχης στη Λιβύη και η κατάσταση στην Τυνησία δεν είναι ανεξάρτητα από την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφάσισαν να κινηθούν μαζί στην ενεργειακή αγορά. Στόχος τους είναι να αποκλείσουν την Τουρκία από την αγορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου.
»Η Τουρκία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να είναι παρούσα στην Αν. Μεσόγειο, έστω και αν δεν βρει “έναν κουβά πετρέλαιο”.
»Η διανομή των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου εισέρχεται σε κρίσιμη φάση. Όταν φθάσουμε στη φάση της σύνταξης του νέου συντάγματος της Συρίας, αυτό θα το νιώσουμε πιο έντονα.
»Δεν διαθέτουμε πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Όμως η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε χώρα μεταφοράς, και αυτό μας δίνει και το δικαίωμα να συμμετέχουμε στις έρευνες για τον εντοπισμό αποθεμάτων. Αν είχαμε το μυαλό του CHP δεν θα είχαμε εισβάλει ούτε στο Αφρίν, ούτε θα έπρεπε να εισβάλουμε ανατολικά του Ευφράτη…»
Η Τουρκάλα αρθρογράφος είναι διαφωτιστική, όμως για τη στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
___
*Έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά αυτό δεν απηχεί τις απόψεις του μεταφραστή.
http://infognomonpolitics.blogspot.com