2.2.19

Ολομέλεια ΣτΕ: Θετική εισήγηση για 13ο, 14ο μισθό -Πότε η απόφαση


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια μετά την παραπομπή του από το ΣΤ τμήμα, το οποίο σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων».
Τη συγκεκριμένη απόφαση χρησιμοποίησε στην εισήγησή της και η Εισηγήτρια του ΣτΕ στην Ολομέλεια κ. Φιλιοπούλου, δημιουργώντας θετικό κλίμα ανάμεσα στους δικηγόρους αλλά και τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ που ήταν παρόντες στο Δικαστήριο: «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο η Ολομέλεια να ανατρέψει μία απόφαση του Στ Τμήματος με τέτοια πλειοψηφία (6 έναντι 1)», τόνισε στην aftodioikisi.gr συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και οι πέντε δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου, τονίζοντας επιπλέον ότι με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού αλλά και τις περικοπές στους μισθούς τους και την αύξηση της φορολογίας, τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έπεσαν κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, Επιπλέον, υποστήριξαν ότι εφόσον επανέλθουν τα κομμένα δώρα και επιδόματα, θα ωφεληθούν όχι μόνο οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, καθώς τα επιπλέον χρήματα θα πέσουν στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι δύο δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου, τόνισαν ότι οι περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 ήταν αναγκαίες γιατί η χώρα βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας, ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι  δεν ήταν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέστησαν περικοπές, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες. Επισήμαναν, δε, ότι το κόστος για το Δημόσιο της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του νόμου 4024/11 (σ.σ. 1.000 ευρώ ετησίως) θα είναι περί τα 600 με 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων αντέτειναν ότι στην  έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του ν. 4093/12 το ποσό αυτό προσδιορίζεται στα 220 εκατ. ετησίως. Μάλιστα, τόνισαν ότι δεν υφίσταται θέμα αναδρομικότητας πέραν του 2017 λόγω παραγραφής. 
Τέλος, αναφορικά με το χρόνο έκδοσης της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, με βάση την πρακτική του ΣτΕ, τονίζουν ότι αναμένεται σε διάστημα 2 έως και 6 μηνών. Ωστόσο, καθώς θεωρούν ότι ο πιθανότερος χρόνος έκδοσης της απόφασης είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο, έχουν ήδη ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά έως το πολύ στα τέλη Μαρτίου. Ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
/www.aftodioikisi.gr