25.2.19

Ξεκινάει η κολοσσιαία τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με 102 πολεμικά πλοία σε 3 θάλασσες: «Πρόβα πολέμου με Ελλάδα»!


Η γαλάζια πατρίδα των Τούρκων, δεν θα είναι ακριβώς γαλάζια, αν επιτεθούν στην Ελλάδα.Θα είναι σκούρα μπλέ, προς το μαύρο, ανάλογα με το ...βάθος της θάλασσας που θα βρεθούν τα πλοία τους. Juan
Ξεκινάει σε δύο ημέρες, στις 27 Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη άσκηση που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η Τουρκία, «η Γαλάζια Πατρίδα» όπου κατά την διάρκειά της 102 τουρκικά πολεμικά πλοία θα ανοιχτούν στις 3 θάλασσες σε μια 'γιγαντιαία πρόβα πολέμου', όπως αναφέρει το CNNTürk.

Σύμφωνα με το σχέδιο της άσκησης, φρεγάτες και κορβέτες πλήρως εξοπλισμένες θα ξεκινήσουν από τις ναυτικές βάσεις του Γκιολτζούκ (θάλασσα Μαρμαρά - Κωνσταντινούπολη) και της Ακσάζ (Αιγαίο – πάνω από Ρόδο) και θα ανοιχθούν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.
Συνολικά 102 πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, ανάμεσά τους υποβρύχια, καθώς και κορβέτες εγχώριας κατασκευής
«Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ενέταξε όλες τις δυνάμεις του σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου», τονίζεται στο ρεπορτάζ του καναλιού CNNTürk και αναφέρει το κυπριακό SigmaLive
Η Τουρκία φρόντισε να προπαγανδίσει ακόμη και με ειδικό βίντεο τα πολεμικά συστήματα που θα  συμμετάσχουν
Για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν επίσης στη θάλασσα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά από τα συστήματα Τζιρίτ και Ουμτάς.
Από το στρατό ξηράς, θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα TAI/AgustaWestland T129 ATAK και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.
Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.
Επίλεκτες μονάδες SAT και SAS μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιούν αποβάσεις και, σύμφωνα με το σενάριο, θα αιχμαλωτίζει χερσαίες μονάδες του εχθρού.
Στην άσκηση θα συμμετέχει και το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οικογένειας του γαμπρού του Ερντογάν, το TB2 UAV Bayaktar.
Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατός θα συντονιστούν για να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε μία κοινή στρατιωτική επιχείρηση.
Μέχρι τις 8 Μαρτίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 41 λιμάνια.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα παρακολουθεί την άσκηση από πολεμικό πλοίο.
Με την προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, περί «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας», ουσιαστικά δόθηκε η έναρξη για την ομώνυμη στρατιωτική άσκηση, σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η άσκηση με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι ένα μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής». 
Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου. 
Eίναι σαφές ότι η Άγκυρα πραγματοποιεί ένα σενάριο γενικευμένου πολέμου κατά Ελλάδας και Κύπρου αφού πλέον πλησιάζει η ώρα της τελικής αναμέτρησης για τα κοιτάσματα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Η Άγκυρα προσπαθεί να φοβίσει την Αθήνα και Λευκωσία ώστε να αποδεχτούν «μοιρασιά» του δικού τους ενεργειακού πλούτου. Η Αθήνα θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.
pronews