31.1.19

H Άγκυρα για πρώτη φορά δέσμευσε με παράνομη NAVTEX την περιοχή που επιχειρεί η Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ!

Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβούλιου Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας με την οποία απεύθυνε για ακόμη μια φορά προκλητική προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα προβεί σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να "προστατέψει τα δικαιώματά" της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση σειράς παράνομων NAVTEX με τις οποίες  «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι μια από τις NAVTEX δεσμεύει περιοχή όπου επιχειρεί η Exxon Mobil. Τουλάχιστον στο επίπεδο αυτό είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι χθες  δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων ότι το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Barbaros καθορίζει ήδη τα σημεία στα οποία η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ)».
Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα ή η Κύπρος επιχειρήσουν να "παρεμβληθούν" στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυρπιακή ΑΟΖ τότε θα υπάρξει "βίαιη απάντηση" με βάση τα όσα υποστήριξε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex η Άγκυρα «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος» στό βυθοτεμάχιο 10, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος
 
Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
 
Αυτή ήταν η αντίδραση Ερτογάν, που φαίνεται ότι στρέφεται κατά πάντων και ενοχλείται ιδιαίτερα από τις αναφορές στη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών από τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για αντίδραση που φανερώνει την ενόχληση της Τουρκίας από την αναγνώριση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βαθμό που απομονώνει την ίδια την Τουρκία στην περιοχή και γι’ αυτό και η επίκληση «συμμαχιών», όπως με το ΝΑΤΟ και «ξένες» χώρες, στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι περιοχές που «δεσμεύονται» για παράνομες ασκήσεις με τις εν λόγω Navtex, δείχνουν σαφώς  ότι κύριος στόχος είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.
 
Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9», όπου επίσης επηρεάζονται γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα.
 
Επίσης, η επίμονη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ στο τεμάχιο «7», που διεκδικούν σε συνεργασία μεταξύ τους ΤΟΤΑL και ΕΝΙ επισφραγίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας με τις ενέργειες αυτές.
Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έστειλαν χθες, από τη Λευκωσία, ισχυρά μηνύματα για την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού όσο και για τα ενεργειακά.
Μηνύματα τα οποία απευθύνονται πρωτίστως προς την Τουρκία και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τα μεταφέρει και διά ζώσης τα όσα συζητήθηκαν στη σύνοδο της Λευκωσίας. 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου τόνισαν πως η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα για μια επανενωμένη Κύπρο.
Στη Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «είναι υψίστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
 Επίσης επαινούνται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.
Οι εφτά νότιοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν τη σθεναρή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
Οι εφτά νότιοι της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.
pronews