24.1.19

H Βενεζουέλα στο χάος: 16 νεκροί στις συγκρούσεις - Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του Ν.Μαδούρο (βίντεο-φωτό)

Σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς ο προέδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος με τις ΗΠΑ να τον αναγνωρίζουν με επίσημη δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.  

Μαζί με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» της χώρας αυτής, καθώς η δεύτερη θητεία του Μαδούρο αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του και κυρίως από τα δυτικά κέντρα εξουσίας.
Ας μην γελιόμαστε: Ούτε ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε τυχαία πρόεδρος ούτε οι ΗΠΑ  τον αναγνώρισαν χωρίς να το ξέρουν από πριν.
Ο Μαδούρο είναι απεχθής στις ΗΠΑ για πολλούς λόγους με σημαντικότερο ότι είναι φιλικός με την Ρωσία σε βαθμό που να έχει συμφωνήσει για την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Βενεζουέλα ακριβώς στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ.
Η Βενεζουέλα για τις ΗΠΑ είναι κάτι σαν λατιονοαεμρικάνικη «Ουκρανία» για τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μία προωθημένη αεροπορική βάση επιχειρήσεων στο νησί Λα Ορχίλα της της Βενεζουέλας στην Καραϊβική Θάλασσα και να διαθέσει εκεί πυρηνικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα δύο από αυτά μόλις ολοκλήρωσαν μια επίσκεψη στη χώρα αυτή. Η επίσκεψη αυτή ήταν η τρίτη στη σειρά με τις προηγούμενες να λαμβάνουν χώρα το 2008 και το 2013.
 Τα αεροσκάφη πλέον δεν θα ήταν υποχρεωμένα να επιστρέψουν στην βάση τους στην Ρωσία με συνεχείς εναέριους ανεφοδιασμούς.
Θα απογειώνονταν από την βάση πολύ κοντά στις ΗΠΑ, θα ενεργούσαν την περιπολία τους και θα επέστρεφαν χωρίς καν την ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα έθεταν τις ΗΠΑ στο «στόχαστρο». Αυτή είναι η πραγματική αιτία που ο Μαδούρο πρέπει να πέσει... τώρα.
Το νησί Λα Ορχίλα βρίσκεται λιγότερο από 500 μίλια από το Πουέρτο Ρίκο και λιγότερο από 1.500 μίλια από τη Φλόριντα και είναι αρκετά «ευρύχωρο» για μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η συμφωνία αυτή είχε αποκαλυφθεί από δύο ρωσικές εφημερίδες στα μέσα Δεκεμβρίου, τις Nezavisimaya Gazeta και Kommersant
Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό, ενώ υπήρξαν και βίαια επεισόδια με την αστυνομία κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άτομα.
 Οι ΗΠΑ απειλούν ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης (που θα καταφύγει αναγκαστικά)

Η στιγμή που ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος
Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», κάνοντας παράλληλα λόγο για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες περιοχές. 


In this new phase of the Bolivarian Government, all our action is aimed at meeting the needs of the Venezuelan people. Together we will make a turn that will deepen social policy to achieve the maximum happiness that our Liberator Simón Bolívar dreamed of.

92 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Men and women of our Homeland, calm, conscience and maximum popular mobilization to win the peace and stability of Venezuela. Let’s defend our sovereignty, condemn fascism and raise the historic flags of fight of Fabricio Ojeda. The streets belong [...] http://t.peq.cc/neXM 

390 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Το Καράκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την απόφαση του Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο. «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απέφυγε να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, αντίθετα απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.
Πάντως στην Ισπανία τη νύχτα έγινε μεγάλη συγκέντρωση κατά του Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις  ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.
«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.
«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.
«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.

pronews.gr