4.1.19

Άξονας Άγκυρας-Τιράνων απειλεί την Ελλάδα: Κοινές περιπολίες στα στενά της Χίου – Κλίμα σύγκρουσης σε Αιγαίο & Μεσόγειο


Μπαράζ προκλήσεων από την τουρκική πλευρά στα στενά της Χίου. Το τουρκικό λιμενικό πραγματοποίησε περιπολίες στην περιοχή, την στιγμή που οι προκλήσεις κλιμακώνονται με σωρεία NAVTEX, επιθετικής ρητορικής και παρενόχλησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα στενά της Χίου η Άγκυρα έστειλε τα λιμενικά σκάφη κλάσης ΚΑΑΝ 19 και SAR 33, φρεγάτα κλάσης LST BAYRAKTAR νότια του νησιού της Χίου, ενώ την παρουσία του έκανε αισθητή και ...αλβανικό σκάφος λιμενικού. Από κοντά παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιβεβαίωση και μάλιστα από τους ίδιους τους Αμερικανούς ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER συμμετείχε κανονικά στην παράνομη άσκηση την οποία πραγματοποίησε χθες η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.
Η άσκηση είχε αναγγελθεί στις 27 Δεκεμβρίου με την Navtex 1427/18 η οποία ανέφερε ότι «Διμερής ναυτική άσκηση θα διεξαχθεί από τουρκικές και συμμαχικές ναυτικές μονάδες στις 3 Ιανουαρίου» στην περιοχή η οποία αποτυπώνεται στον χάρτη και αφορά την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Περιοχή στην οποία η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και είναι περιοχή εντός του FIR Αθηνών και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR).
Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε μεσω του λογαριασμού στο twitter το τουρκικο ΥΕΘΑ, στην ασκηση που διεξήχθη στην περιοχή του Καστελόριζου (NAVTEX 1427/18), συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες TCG GAZIANTEP και TCG GEMLIK καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, ένα ελικόπτερο και δυο F16.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο ,θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα).
Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η λίστα των προκλήσεων μεγαλώνει, καθώς οι Τούρκοι απειλούν με τα όπλα τους Έλληνες ψαράδες.
Συγκλονίζουν οι Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού από το Κράτος. Όπως αναφέρουν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους που τους παρενοχλούν συνεχώς, ώστε να τους πάρουν την ψαριά και να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες.
Η τουρκική ακτοφυλακή απειλεί αδιάκοπα τους Έλληνες ψαράδες που προσπαθούν να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο.
Την ώρα που το πέλαγος «βράζει» από τις τσιπούρες, οι Έλληνες αλιείς, με υψηλό το πατριωτικό φρόνημα, φοβούνται ότι οι βραχονησίδες των Οινουσών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γκρίζες ζώνες.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να «συγκινήσουν» την ελληνική πολιτική ηγεσία και να σημάνει συναγερμός για αυτό που έρχεται. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι πλέον θέλουν σύγκρουση και κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν.
Δείτε εικόνες από τα στενά της Χίου:
View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Navy newest LST Bayraktar class L-403 TCG Sancaktar southbound Strait in east Sea.
See AegeanHawk's other Tweets
View image on TwitterView image on Twitter
Coast Guard Damen Stan 4207 patrol boat P133 ALS Lissus with AIS off patrolling Strait in Sea with as Coast Guard vessels SAR 33 and KAAN 19 class passing by while patrolling the strait.
See AegeanHawk's other Tweets

Coast Guard patrol boat HCG 171 southbound Strait in

 pentapostagma.gr