28.1.19

Εγκρίθηκε η εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενέκρινε, με ταχείες διαδικασίες, τη Δευτέρα η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κείμενο είχε αποσταλεί στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις («διαδικασία σιωπηρής αποδοχής») μέχρι τις 18:30 σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας).

Η Σόφια τελικά δεν διατύπωσε ενστάσεις όπως απειλούσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που έγινε νωρίτερα, το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στη Συμμαχία θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρέσβεων στην έδρα του ΝΑΤΟ.

»Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι.
»Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες (Κοινοβούλια).

»Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».



ZOUGLA.GR