9.1.19

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας – Έρχονται αλλαγές


Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας – Έρχονται αλλαγές – Αυστηρότερες ποινές και νέα εδάφια προστίθενται σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr
γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη
Πιο αυστηρός γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις ο  Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, με βάση τις διατάξεις που έχουν περιληφθεί -τουλάχιστον μέχρι στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αναμένεται να βγει σύντομα στη διαβούλευση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Armyvoice.gr μεγάλη συζήτηση αλλά και αντιδράσεις προκαλεί μια συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη όλων των στρατιωτικών εγκλημάτων.
Η διάταξη έρχεται να προστεθεί στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, στα πρώτα του άρθρα.
Επιπλέον προστίθεται νέα διάταξη που αφορά τους «άτακτους» στρατιωτικούς οι οποίοι με πρόθεση προκαλούν φθορά σε αντικείμενα που υπάρχουν στην υπηρεσία.
Αν τα χαλάσουν πλήρως και δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο αν το αντικείμενο είναι υλικό ευτελούς αξίας.
Αν η αξία του είναι πιο μεγάλη, η φυλάκιση είναι πάνω απο ένα χρόνο. Και εάν αυτό γίνεται σε πολεμική περίοδο, η φυλάκιση είναι πάνω από δυο χρόνια.
Η αναγκαιότητα θεμοθέτησης μιας τέτοιας διάταξης, δείχνει ότι προφανώς υπάρχει πρόβλημα με στρατιωτικούς οι οποίοι εν γνώσει τους προκαλούν φθορές σε αντικείμενα στην υπηρεσία τους και προσπαθούν να τους σταματήσουν.
Θα έχει ενδιαφέρον η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης και φυσικά η αιτιολογική έκθεση όταν έρθει για ωήφιση στη Βουλή.
Πάντως μέχρι στιγμής και με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, το οποίο επεξεργάζεται το γραφείο του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα, θα αργήσει να βγει στην διαβούλευση και να πάρει το δρόμο προς την Βουλή.
Το θέμα είναι ότι περιέχει πολλές διατάξεις που ρυθμίζει θέματα των στρατιωτικών και αίρει αδικίες που υφίστανται και περιμένουν με αγωνία να δουν πότε θα κατατεθεί.
defence-point