12.1.19

Η «άψογος στάσις» του Αλέξη Τσίπρα


Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται ακόμη στο ελληνικό έδαφος, επομένως δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψή της, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές. Παρ’ όλα αυτά, τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν ήδη προκύψει, μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών επαφών της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν άψογος στα καθήκοντα του οικοδεσπότη που υποδέχεται στο σπίτι του τον δανειστή και προστάτη του, και τον ενημερώνει λεπτομερώς, ακόμα και για τις αλλαγές που έκανε στην εσωτερική επίπλωση.
Ήταν μια επίσκεψη δημοσίων σχέσεων εκ μέρους της. Ήρθε για να βελτιώσει την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα της να μπορεί να πουλά γερμανικά καταναλωτικά προϊόντα, από αυτοκίνητα έως ηλεκτρικές συσκευές και από ιατρικά μηχανήματα μέχρι φωτοβολταϊκά, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά. Επομένως, πρέπει οι Έλληνες να μην πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, γιατί αυτό μειώνει τις πωλήσεις.
Ήρθε επίσης, για να βελτιώσει την εικόνα της γερμανικής Ευρώπης και των δανειστών, οι οποίοι επέβαλαν στη χώρα μας απώλεια της ανεξαρτησίας της και στον ελληνικό λαό απώλεια της κυριαρχίας του. Ακόμα, απαίτησαν από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα φτωχοποίησης του συνόλου της χώρας και ατομική φτωχοποίηση του 50% του πληθυσμού, ακόμα κι αν είναι (σαν τον Θόδωρο Πάγκαλο) ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.
Όσο οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι δανειστές λεηλάτησαν και λεηλατούν τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι πρακτικές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τις οποίες περνούν σε ξένα χέρια οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων, ακόμα και για χρέη της τάξης των 500 ευρώ. Η εφορία εδώ χρησιμοποιείται, όχι για να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος, όπως στη βόρεια Ευρώπη, αλλά ως ενδιάμεσος μηχανισμός για την κατάσχεση και την εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων.

Η Μέρκελ η υστεροφημία της

Ήρθε, επίσης, για να βελτιώσει την ατομική της εικόνα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ώστε αποχωρώντας από την καγκελαρία να εξασφαλίσει την υστεροφημία της, που είναι χρήσιμη ως κεφάλαιο και θα της εξασφαλίσει έναν διαφορετικό ρόλο είτε στην Ευρώπη είτε στον κόσμο. Μπορεί να γίνει από μη εκτελεστικός πρόεδρος μεγάλης πολυεθνικής έως εκπρόσωπος διεθνών οργανισμών, εξασφαλίζοντας νέο ρόλο στη διεθνή πολιτική.
Αν η εικόνα της παρέμενε εκείνη που με τη χιτλερική στολή πατούσε κάτω από τη γκεσταπίτικη μπότα της την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν μπορεί να έχει μέλλον.Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα τη θεωρούσαν καμένο χαρτί. Αν όμως της έπλεκε το εγκώμιο ένας ηγέτης της Αριστεράς, όπως ακόμα θεωρείται ο Τσίπρας στην Ευρώπη από Γερμανούς εθνικιστές και από Ευρωπαίους ακροδεξιούς, τότε αυτό θα βελτίωνε τις μετοχές της στους φιλελεύθερους κύκλους των Βρυξελλών.
Σε όλους αυτούς τους στόχους της σημείωσε πρόοδο. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία σοβαρή διαδήλωση εναντίον της στην Αθήνα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έδειξαν ότι είναι ανεπιθύμητη στην Αθήνα εξαιτίας της πολιτικής της. Μια πολιτική  που έκανε 1.500.000 Έλληνες να ζούνε με λιγότερα από 180 ευρώ το μήνα, όταν οι παράνομοι μετανάστες εξασφαλίζουν 390 ευρώ το μήνα και στέγη στο ελληνικό έδαφος. Η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε με την παρουσία της στην Αθήνα ότι ο λαός της κατεχόμενης χώρας είναι υποταγμένος στις πολιτικές των μνημονίων και ότι το ξεπούλημα της Μακεδονίας έχει επιβληθεί στην κατεχόμενη χώρα, χωρίς συλλαλητήρια που απειλούν τη νέα τάξη.
Οι αρχές ασφαλείας αποδείχθηκαν υπερβολικές με τις απαγορεύσεις «κάθε συνάθροισης», που παραπέμπει στην εποχή του Μεταξά και της Χούντας. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση έκανε την αντίστασή της για τη Μακεδονία σε κλειστή αίθουσα, όπου παρουσίασαν ένα βιβλίο για την επική εποχή που επέβαλαν στο Βουκουρέστι το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.
Η δε Αριστερά εκπροσωπήθηκε από τους ημιαυτόνομους των Εξαρχείων που έκαναν μια συνηθισμένη εβδομαδιαία προπόνηση, ανταλλάσσοντας μολότωφ με την αστυνομία, και τοποθετώντας ένα πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε στο Σύνταγμα και η αστυνομία του «καθεστώτος» ανέχτηκε για περίπου ένα δίωρο. Ηγέτης της αντίστασης σε κλειστές αίθουσες, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την ίδια μέρα, ήταν ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος μίλησε σε δύο εκδηλώσεις με εκλεκτό ακροατήριο.

Στήριξη έργου Τσίπρα

Σαν χαμαλοδουλειά, η Άνγκελα Μέρκελ στήριξε το έργο του Αλέξη Τσίπρα εκεί που τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει εκλογικά: Στους κύκλους των νεοφιλελεύθερων οπαδών της παγκοσμιοποίησης, στους εγχώριους ευρωπαϊστές και τους οπαδούς του «πάσει θυσία» στην Ευρωζώνη. Σε αυτούς τους κύκλους ο Τσίπρας έχει εξαντλήσει την επιρροή του. Επίσης, βελτίωσε την εικόνα του, μεταξύ των Γερμανών που ζούνε στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά δεν ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές.
Παράλληλα, δημιούργησε αμηχανία στη ΝΔ, με την οποία ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, αφού ουσιαστικά έλεγε ότι ο Τσίπρας θα ήταν καλύτερος ως αρχηγός της ΝΔ, γιατί όχι μόνον παρουσιάζει τα μνημόνια ως μεγάλη του επιτυχία και την κατάρρευση της οικονομίας ως «ατού» του, αλλά και ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτά τα δύο ζητήματα, η κ. Μέρκελ δεν θα ανεχθεί μύγα στο σπαθί της και η ΝΔ οφείλει και προεκλογικά, αν είναι δυνατόν, να δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την πολιτική του Αλέξη.
Αν βέβαια η ΝΔ επιμένει να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, εκείνη δεν θα αντιταχθεί στην επιμονή τους. Άλλωστε, υπάρχουν τόσα στελέχη της ΝΔ (όπως ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζιδάκης) που έχουν ταχθεί και υπέρ των μνημονίων και υπέρ της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονία, ώστε ο πολίτης που θα ψηφίσει ΝΔ να μην έχει δικαιολογία ότι δεν ήξερε.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της γερμανικής κυβέρνησης και της Γερμανίδας καγκελαρίου πρέπει να είναι ευτυχής και να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Αντώνης Κοκορίκος
slpress