27.1.19

Ξεκινά: Οι τέσσερις μήνες που θα κριθούν όλα - Σπρώχνουν την Ελλάδα ή στην Χάγη ή σε πόλεμο

Από αύριο η χώρα εισέρχεται σε μία νέα δοκιμασία μετά την ήττα στο «μακεδονικό μέτωπο» που έχει αφήσει χαίνουσες πληγές όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προσωπικό το οποίο βιώνει ένα πραγματικό «σοκ», από τις εξελίξεις που οδήγησαν στην εκχώρηση της Μακεδονίας (δεκάδες στελέχη των ΕΔ, όλων των βαθμίδων και των τριών Κλάδων, έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με το pronews.gr για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους από το όλο σκηνικό).
Στο ΓΕΕΘΑ, έχει καταγράψει μείζονες προετοιμασίες στο σύνολο των τουρκικών ναυτικών βάσεων από το Γκιολτσούκ και την Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια και την Μερσίνα, αλλά και στα κυπριακά κατεχόμενα λιμάνια του βορρά. Λαμβάνει πληροφορίες και από συμμαχικές πηγές, όπως τα αντίστοιχα Επιτελεία Αιγύπτου και Ισραήλ.
Για 4 μήνες όλοι και όλα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «επί ποδός πολέμου». Ξεκάθαρος στόχος της Αγκυρας είναι να πάει σε μείζον επεισόδιο τις ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις, να τις νικήσει και να «καθίσει» Αθήνα και Λευκωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα διευκολύνει αφάνταστα αυτό τον σχεδιασμό: Αν δεχθεί άμεσα να πάει η Ελλάδα στην Χάγη («σφαγμένη» εκ των προτέρων) έχει καλώς. 
Αλλιώς η Αγκυρα θα παίξει το «χαρτί» της ένοπλης ισχύος. Ολα θα έχουν τελειώσει πριν τον Μάιο.
Αν η Ελλάδα είχε σοβαρή ηγεσία, ίσως ήταν και μία καλή, ίσως η τελευταία ευκαιρία για να αναμετρηθούμε με τη Τουρκία, ενώ υπερέχουμε ακόμα σε ορισμένους τομείς και σε άλλους η διαφορά δεν είναι τόσο χαοτική, όπως θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια.
Αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι επιεικώς επικίνδυνη ακόμα και για «θερμή» σύγκρουση με... την Ζιμπάμπουε! Αρα το πρόβλημα είναι πολιτικό και άλυτο...
Η Τουρκία έχει εκδώσει ΝAVTEX βάσει τις οποίας από χθες επρόκειτο να αποπλεύσει το Barbaros και ο τουρκικός στολίσκος που το συνοδεύει για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν ελλιμενισμένο.
Αντίστοιχα και η ελληνικη φρεγάτα F355 «Σαλαμίς» (MEKO 200HN), που παρακολουθούσε το Barbaros έχει πλεύσει δυτικά.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με ένα υποβρύχιο του ΠΝ κλάσης Type 214 το οποίο περιπολεί στα ανοικτά της Αττάλειας έχοντας στο περισκόπιό του όλη την κίνηση των τουρκικών πολεμικών και του Barbaros.
Αλλο ένα ελληνικό υποβρύχιο κινείται σε κατάδυση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ευρισκόμενο σε πλήρη ετοιμότητα.
Μία δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η «Ναβαρίνον», κλάσης "S". ο βετεράνος των Ιμίων, βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην UNIFIL (UNITED NATIONS INTERIM FORCE IN LEBANON) και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί, αν και η μαχητική της ικανότητα είναι πλέον περιορισμένη, καθώς δεν έχει υποστεί καν τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό που είαν υποστεί οι άλλες φρεγάτες της ίδιας κλάσης.
Μία πυραυλάκατος είναι «αγκιστρωμένη» στην Μεγίστη και άλλες δύο σε νησιά και νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Στην περιοχή βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα "Aconit} κλάσης La Fayette, η οποία επίσης παρακολουθεί τον τουρκικό Στόλο.
Την Τρίτη ξεκινά στην Λευκωσία η 5η Συνόδος των επτά μεσογειακών κρατών MED7 (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος). 
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, που θα βρεθούν στη Λευκωσία, θα συζητήσουν τις δραστηριότητες της γαλλικής ΤΟΤΑΛ και της ιταλικής ΕΝΙ σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση, ενημέρωσε την Λευκωσία ότι την επόμενη φορά τα σκάφη της ΕΝΙ θα συνοδεύονται από ιταλικά πολεμικά σε περίπτωση που η Τουρκία νιώσει την ανάγκη να εμποδίσει τις νόμιμες έρευνες της ιταλική εταιρείας.
Με τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν δεν αποκλείεται να γίνουν και ανακοινώσεις, αν και η τάση είναι οι όποιες συμφωνίες προκύψουν να δημοσιοποιηθούν στο Παρίσι, όταν θα το επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
pronews