3.1.19

Γιατί οι Εβραίοι έκαναν δωρεά τα τζάμια των παραθύρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο;

Σχετική εικόνα
 Γράφει ο συνεργάτης μας , Δημήτριος Λυκούδης*
  Δεκέμβριος 1943. Η Ζάκυνθος τελεί υπό τον απεχθή γερμανικό ζυγό. Ο Φρούραρχος του νησιού Πόουλ Μπέρενς δίνει τελεσίγραφο στον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Δημητρίου να του παραδώσει εντός τριών ημερών μια λίστα με τους Εβραίους της νήσου προκειμένου αυτοί να συγκεντρωθούν και να αποσταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε φρικτό θάνατο.

Ο Μητροπολίτης δέχεται την προθεσμία. Αμέσως ενημερώνει τον δήμαρχο του νησιού Λουκά Καρρέρ και αποφασίζουν να πράξουν από κοινού όσα προστάζει η καρδιά τους.

Το ίδιο κιόλας βράδυ, Μητροπολίτης και δήμαρχος, με απόλυτη εχεμύθεια και προσοχή, φυγαδεύουν τους 272 Εβραίους κατοίκους του νησιού. Σε άλλους παρέδωσαν πλαστογραφημένα έγγραφα για να αποδράσουν ως χριστιανοί, άλλους έκρυψαν σε ζακυνθινά σπίτια, πάντοτε με την αγαπητική αρωγή και φιλόξενη καρδιά των κατοίκων του νησιού, που την εποχή εκείνη αριθμούσε 42.000 περίπου κατοίκους.
Όταν εξέπνευσε η διορία που είχε θέσει ο Φρούραρχος, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, αγέρωχος και ευθυτενής, πλησίασε τον Γερμανό διοικητή και τού είπε: « Να! Πάρε τη λίστα με τα ονόματα που ζήτησες. Μέσα στη λίστα υπήρχαν μόνο δυο ονόματα: του Μητροπολίτη και του δημάρχου!».
Οι Εβραίοι επέστρεψαν στο νησί και όσοι κρύβονταν φανερώθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 1944, οπότε και απελευθερώθηκε το νησί από τους Γερμανούς.
Από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο του νησιού και τους κατοίκους του, οι Εβραίοι έκαμναν δωρεά τα τζάμια των παραθύρων του Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου, στην προκυμαία του νησιού. Μάλιστα, δε, στον καταστροφικό σεισμό του 1953, το Κράτος του Ισραήλ έσπευσε πρώτο να παράσχει οικονομική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς κατοίκους της νήσου.

Ο δε Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δημητρίου (1889 - 1958) με καταγωγή από τον Πειραιά και σημαντικές σπουδές για την εποχή του στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ναό αγίου Νικολάου Πειραιώς. Στις 15 Ιουνίου 1934 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ζακύνθου στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας. Προσήλθε στο Παλαιό ημερολόγιο αλλά, ευθύς αμέσως, δήλωσε έμπρακτη μετάνοια και επανήλθε στο Σώμα της Αγίας Εκκλησίας. Στις 7 Νοεμβρίου 1957 εξελέγη Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Δημήτριος Λυκούδης*Ο Δημήτριος Π. Λυκούδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Θεολογία (τμήμα Θεολογίας) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλολογία (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (Χριστιανική Αγωγή και Ποιμαντική) και ακολούθως στο τμήμα Θεολογίας (Δογματική). Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα της Ψυχολογίας της Θρησκείας.
Το ερευνητικό του έργο εστιάζει σε θέματα ποιμαντικά και δογματικά και σε ζητήματα που άπτονται της Ψυχολογίας της Θρησκείας. Προσκεκλημένος Ιερών Μητροπόλεων τόσο του κέντρου όσο και της επαρχίας, κηρύττει ορθόδοξο λόγο περιοδικά. Επιμελείται και παρουσιάζει εβδομαδιαίως τεσσερις (4) ραδιοφωνικές εκκλησιαστικές εκπομπές (Ι.Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσών, Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ι.Μ. Παροναξίας, Ι.Μ. Κεφαλληνίας, Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ι.Μ. Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Σερίφου, Κιμώλου, Μήλου, Σύφνου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου, Ι.Μ. Πατρών, Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ι.Μ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Ι.Μ. Άρτης, Ρ/Σ Αγίων Μετεώρων, Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής, διαδικτυακό ραδιόφωνο "Αγίας Τριάδος Βύρωνος", ραδιόφωνο "Μοναχική Διακονία", της Ι. Μονής Ταξιαρχών Πηλίου), και έχει κάνει πάνω απο 100 εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετά θεολογικά και ιστορικά συνέδρια και ημερίδες και αρθρογραφεί σε εκκλησιαστικά και ιστορικό-φιλοσοφικά περιοδικά. Επιμελείται και διαχειρίζεται στο διαδίκτυο τα Ιστολόγια ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΚΗΡΥΚΑΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΡΡΩΣΗ.
Από τον Ιανουάριο του 2015 εκδίδει και επιμελείται το έντυπο περιοδικό «Αιτωλικός Απόηχος», μια δίμηνη έκδοση πολιτιστικού περιεχομένου, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2016, υπό τον τίτλο "Πολιτιστικός Απόηχος", μετατράπηκε σε τετράμηνη έκδοση ηλεκτρονικού περιοδικού 32 σελίδων. Από τον Οκτώβριο του 2016 εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό "Θεολογικό Υπόμνημα", μία τετράμηνη έκδοση 64 σελίδων με θεολογική επιστημονική θεματολογία. Ακόμη, αρχές Σεπτεμβρίου 2018, ξεκίνησε και η τετράμηνη έκδοση του επιστημονικού ιστορικο-αρχαιολογικού περιοδικού ΜΕΜΝΗΣΟ (64 σελίδες).
Ως κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής (Ωδείο Αιγάλεω), διακονεί στο ιεροψαλτικό αναλόγιο σε δύο ενορίες (Ι.Μ. Πειραιώς και Ι.Μ. Νέας Σμύρνης) και συμμετέχει σε εκκλησιαστικές χορωδίες και συναυλίες (διηκόνησε και ως κατηχητής Ανωτέρου στην Ι.Μ. Πειραιώς από το 2003 έως το 2009 – κάτοχος διπλώματος επιμορφώσεως στελεχών του διετούς σεμιναρίου της Ι.Μ. Πειραιώς). Έχει βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις για την συνολική εκκλησιαστική και πολιτιστική του δράση. Από τον Οκτώβριο του 2014 τυγχάνει μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ). Στις 13/11/2014 βραβεύτηκε απο τη Διεθνή Ένωση Λογοτεχνών της Βραζιλίας για την ποικίλη εργογραφική του δραστηριότητα. Αρθρογραφεί και συνεργάζεται με την ηλεκτρονική εφημερίδα «Efenpress» και με τις έντυπες εφημερίδες «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», «Ελεύθερος Τύπος», «Η Ροδιακή» κ.ά.
Από τον Ιούνιο του 2015 διηκόνησε ως καθηγητής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του οποίου, διά της συγκλήσεως αυτής της 21-8/3-9-2015, εξέλεξε αυτόν παμψηφεί Σχολάρχην της Πατριαρχικής Ακαδημίας «Σιών» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση από την οποία παραιτήθηκε πέντε μήνες αργότερα. Από τον Μάιο του 2016, παρουσιάζει την εβδομαδιαία μονόωρη τηλεοπτική εκπομπή "Νεανικές Αναζητήσεις" στον τηλεπτικό σταθμό ΘΑΡΡΙ, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και από τον Μάρτιο του 2017, την εβδομαδιαία μισάωρη τηλεοπτική εκπομπή "Ακαθαίρετοι Πύργοι", στον τηλεοπτικό σταθμό ΛΥΧΝΟΣ, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Είναι Ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Συμπαράστασης αδελφών «Ο Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία» που δραστηριοποιείται φιλανθρωπικά τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής όσο και σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας παραρτήματα σε πολλά μέρη εκτός των Αθηνών. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε και οργάνωσε τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό "Analogio.webnode.com" ο οποίος εκπέμπει διαδικτυακά επί 24ώρου βάσεως με ποικίλη πνευματική θεματολογία. Τον Ιανουάριο 2017 ίδρυσε την ομάδα επισκέψεως ασθενών "Ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός", η οποία, στελεχωμένη με νέους και νέες, κάθε Κυριακή απόγευμα επισκέπτεται ένα νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας (κάθε μήνα και διαφορετικό νοσοκομείο) και εθελοντικά διακονεί τους ασθενείς.
Από τις απαρχές του Δεκέμβρη 2017, ως Εκδότης, ίδρυσε τις Εκδόσεις ΕΠΙΡΡΩΣΗ, μια νέα πρωτοβουλία και προσπάθεια στον ευρύτερο χώρο του ποιοτικού βιβλίου και από αρχές του 2018 εκδίδει, κάθε δίμηνο, την οκτασέλιδη έντυπη εφημερίδα ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ, μια εφημερίδα που παρουσιάζει το έργο του Συλλόγου και διανέμεται δωρεάν σε όλη της Ελλάδα.
Ομιλεί: Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ρουμάνικα, (Αραβικά – Εβραϊκά).Έργα του:
1. Η Προσευχή ως επικοινωνιακός τρόπος προσέγγισης του Θείου στο χώρο του μεταμοντέρνου κόσμου (Αθήνα 2011),
2. Βίος Αβίωτος (Αθήνα 2014),
3. Οσμήν Ευωδίας Αγιορείτικης (Αθήνα 2015),
4. Αγέλαστοι Άνθρωποι, Ποιητική Συλλογή (Αθήνα 2016),
5. Ο Άγιος του αιώνα μας, πρὠην Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς (Αθήνα 2016),
6. Θεολογίας γόνοι αθεολόγητοι (Αθήνα 2017),
7. Λειτουργικά Ζητήματα, Τόμος Α' (Αθήνα, 2017),
8. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Βίος και Πολιτεία (Υπό Έκδοση).
9. Λειτουργικά Ζητήματα, τόμ. Β' (Υπό
Έκσοδη),
10. Σύγχρονο Γεροντικό (Υπό Έκδοση),
11. Ανέγγιχτη Πολιτεία, 2η Ποιητική Συλλογή (Υπό Έκδοση).