12.1.19

Τα Σκόπια δέχτηκαν την «Μακεδονία» που τους χάρισε ο Α.Τσίπρας και ο Ν.Κοτζιάς

Θα δηλώσουν οι βουλευτές τα "έσοδα" από τα λεφτά που πήραν για να ψηφίσουν, στις φορολογικές τους δηλώσεις;

Η Βουλή των Σκοπίων υπερψήφισε με πλειοψηφία άνω των 80 ψήφων το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι ξεκλειδώνει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.
Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

«Συγχαρητήρια. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την συνταγματική αλλαγή και η συμφωνία των Πρεσπών έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η ιστορία θα θυμάται αυτή την ημέρα ως αυτή που αφαιρέσαμε το τελευταίο εμπόδιο για το πλήρες ευρωατλαντικό μας μέλλον", έγραψε στο twitter o Bujar Osmani, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς, μέσω Twitter, ενημέρωσε πως επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νικολά Ντιμιτρόφ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας»

«Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των δύο λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», έγραψε στο Twitter.


Nikos Kotzias@NikosKotzias



Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή
430
10:17 μ.μ. - 11 Ιαν 2019
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
239 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό




Λίγο αργότερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Σκοπιανό ομόλογό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας στα Σκόπια ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.




Bujar Osmani
✔@Bujar_O




Congratulations! The Parliament adopted the Constitutional Amendments & the #Prespa Agreement is implemented in full. History will remember this day as the day when we removed the last obstacle for for our Euro-Atlantic future
101
7:50 μ.μ. - 11 Ιαν 2019
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
33 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Προ δύο ημερών, ο κ. Ζάεφ είχε τονίσει πως το αλβανόφωνο BESA αντιδρούσε στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια με αποτέλεσμα να μη διαθέτει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

pronews