28.1.19

Εγκρίνεται το πρωτόκολλο εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και έρχεται προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή

Το δράμα της εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια οδεύει προς ολοκλήρωση καθώς την προφορική έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής στη συμμαχία ζητά μέχρι σήμερα το απόγευμα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι δεν θέλει το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι ΗΠΑ) να εκφράσουν ενστάσεις ή διαφωνίες εγγράφως τα μέλη του μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «σιωπηλής αποδοχής» που εκπνέει στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών).
Αυτό μετέδωσε με ανάρτησή του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς 
NATO Secretary General @jensstoltenberg has asked ambassadors of member states to the alliance to approve North Macedonia's accession protocol annex by silent procedure, which ends at 17:30 local time in Brussels today. More on @TheTerminal

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Nikos Chrysoloras

Όταν ολοκληωθεί η διαδικασία και υπογραφεί το πρωτόκολλο από τους εθνικούς αντιπροσώπους, τόττε αυτοί το στέλνουν στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση. 
Στην Ελλάδα αναμένεται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης το εν λόγω πρωτόκολλο κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην ήδη εξοργισμένη ελληνική κοινωνία.
Μόλις η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα στείλει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τα Σκόπια με τη σειρά τους θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουνν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομά τους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Δηλαδή πρώτα τα δίμουμε όλα εμείς και μετά... οι Σκοπιανοί θα μας δώσουν κάτι πίσω... (άνευ ουσίας βεβαίως)
Με βάση το τι λέει το ΥΠΕΞ αλλά και η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει δημιουργηθεί μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί θελήσουν να κάνουν κάτι... πονηρό και στην Ουάσινγκτον φυλάσσονται όλα τα επίσημα κείμενα της βορειοατλαντικής συμμαχία όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση η  Αθήναθα πρέπει να στείλει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει μόνο αν οι Σκοπιανοί υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στις Πρέσπες.
Αυτό βέβαια μένει να φανεί για το αν θα γίνει τελικά... γιατί μέχρι να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή οι βουλευτές ήρθαν προ εκπλήξεων όταν είδαν ότι το σκοπιανό Σύνταγμα δεν είχε τροποποιηθεί αλλά επί της ουσίας ΘΑ τροποποιούνταν στο μέλλον...
Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, δήλωσε στο περιοδικό Politico ο γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO.
Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» τόνισε, υπενθυμίζοντας την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία που ολοκληρώθηκε το 2017.
«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της.
Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον Επίτροπο Johannes Hahn να αναφέρει ότι «η “δύναμη έλξης” της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης» .

Πάντως το Politico θεωρεί πολύ σημαντικές τις εκλογές σε Σκόπια και Ελλάδα για το κατά πόσο θα συνεχιστεί ομαλά η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤο και κυρίως ΕΕ.
pronews