5.1.19

Υπεγράφη το ιστορικό διάταγμα για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναμένόμενη αυριανή τελετή», αναφέρει σε μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρο, προσθέτοντας:
«Προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος (αριστερά), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (κέντρο) και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Πριν από λίγο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε το διάταγμα που παραχωρεί ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Ουκρανίας έναντι του Πατριαρχείου Μόσχας, χρίζοντάς την Αυτοκέφαλη.
Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί, βάσει του προγράμματος αύριο, στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, σε μία τελετή παράδοσης που λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, που έχει αντιδράσει διακόπτοντας την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Η προοπτική νέας αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει την οργή της ρωσικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν τη Μόσχα να επιδιώκει –ακόμη και διά της βίας– το ναυάγιο του σχεδίου της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.
Τους ουκρανικούς φόβους ενισχύει η στάση ορισμένων Ουκρανών ιερέων, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο Μόσχας και στηρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ποροσένκο, σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δημοφιλίας στηρίζει τις ελπίδες επανεκλογής του στην αναβίωση του ουκρανικού εθνικισμού, υπό το σύνθημα «στρατός, γλώσσα, πίστη».
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που εμφανίζει εδώ και χρόνια τον εαυτό του ως υπερασπιστή της ρωσικής ορθοδοξίας, έχει επενδύσει πολλά στη διατήρηση της Εκκλησίας του Κιέβου υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου Μόσχας. Μιλώντας τον Δεκέμβριο στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της προεδρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την πρόθεση της Μόσχας να αντιταχθεί στο σχίσμα, προειδοποιώντας ότι κάθε αναδιανομή εκκλησιαστικής περιουσίας «μπορεί να καταλήξει σε διένεξη, ακόμη και σε αιματοχυσία».