17.1.19

Γιατί η ΝΔ δεν μπλοκάρει με παραίτηση της Κ.Ο. της την εκχώρηση της Μακεδονίας; - Ίσως γιατί δεν θέλει;

H Συμφωνία των Πρεσπών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή και θεωρείται πιο πιθανό ότι θα υπάρξουν οι 151 οι οποίοι και θα την ψηφίσουν, οπότε τίθεται το ερώτημα το γιατί επετράπη από τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τσίπρα να φέρει τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Διότι εάν όντως η ΝΔ ήθελε να μην φτάσει προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών είχε τρόπους για να το κάνει.
To απλούστερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να δώσει εντολή στους βουλευτές της να παραιτηθούν και το ίδιο να ζητήσει και από τους επιλαχόντες. Έτσι αναγκαστικά η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές.
Μην ισχυριστεί κάποιος ότι θα κατηγορούνταν για πολιτική εκτροπή, διότι εδώ έχουμε σοβαρότατο εθνικό ζήτημα που θα έχει συνέπειες στην μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, ύψιστης σημασίας. Επίσης δεν βρισκόμαστε μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά 4 έως 8 μήνες μακριά από τις εκλογές. Εάν παραιτηθεί η Κ.Ο. της ΝΔ πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες τις περιφέρεις της χώρας τόσο απλά.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 53) οι βουλευτές εκλέγονται για 4 χρόνια. Εκτάκτως προκηρύσσουνται βουλευτικές εκλογές (πρόωρες εκλογές) όταν:
α) δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών,
β) αν ζητήσει εκλογές η Κυβέρνηση για σπουδαίο λόγο
γ) αν δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας  (αρθρο 32 Συντάγματος).
Συνταγματικά λοιπόν δεν προβλέπεται προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μετά από παραίτηση βουλευτών. Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αριθμός των μελών της Βουλής δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 200 και μεγαλύτερος από 300 (άρθρο 51). 
Αν παραιτηθεί βουλευτής ή βουλευτές σε μια εκλογική περιφέρεια καλείται ο αναπληρωτής του, αν δεν υπάρχει (ή παραιτηθεί και αυτός) διενεργούνται επαναληπτικές εκλογές (άρθρο 104 ΠΔ 26/2012 – εκλογικός νόμος). 
Δεν αναφέρεται σε καμία διάταξή, ούτε στον κανονισμό της βουλής όριο παραίτησης βουλευτών για την προκήρυξη γενικών εκλογών.
Είναι προφανές βέβαια ότι αν παραιτηθούν βουλευτές και αναπληρωτές τους από όλες τις εκλογικές περιφέρειες διενεργούνται αναπληρωματικές εκλογές σ’ όλες τις περιφέρειες.
Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην περίπτωση της ΝΔ.
Επαναληπτικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της ΝΔ, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια.
Σε περίπτωση που παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο νόμος προβλέπει ότι σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται αναπλήρωση της έδρας από τους υπόλοιπους υποψηφίους και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, διαξάγονται αναπληρωματικές εκλογές.
Σε εκλογικές περιφέρειες όπου υπάρχει ένας βουλευτής, η αναπληρωματική εκλογή είναι πλειοψηφική, εκλέγεται δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Στη Β' Αθηνών, όπου οι βουλευτές της ΝΔ είναι πολλοί, εφαρμόζεται μια οιωνεί αναλογική κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών.
Όσον αφορά τους βουλευτές Επικρατείας, καθότι δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο εκλογή σε επίπεδο επικράτειας, εφόσον παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας η Βουλή μένει με 299 βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλογών, ο νόμος δεν προβλέπει κάποια προθεσμία, όπως επίσης δεν προβλέπει πουθενά ότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Συνεπώς, η αναπληρωματική εκλογή όπου πρόκειται να διεξαχθεί μπορεί να ορισθεί σε διαφορετική ημερομηνία ενδεχομένως απ' ό,τι σε μια άλλη περιφέρεια.
 Να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες είναι 56 συνολικά 
Εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ και υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές, τα πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να είναι δύο:
Έτσι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές είτε κατέβουν τα υπόλοιπα κόμματα στις συγκεκριμένες αναπληρωματικές εκλογές, μοιράζοντας μεταξύ τους τις έδρες κατ' αντιδικία ή εκ των προτέρων και ένα κόμμα να κατέβει μόνο του με την υποστήριξη άλλων
 
Είτε να μην κατεβούν τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν τη ΝΔ να κατέβει μόνη της στις αναπληρωματικές εκλογές στις 56 περιφέρειες
Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του δεύτερου σεναρίου ήταν αυτή της έδρας Τσοβόλα στη Β' Αθηνών, την οποία το 1992 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ είχε δηλώσει ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές.
Συν τοις άλλοις υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα σε ότι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 151 βουλευτές.
Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 του Συντάγματος που αναφέρει: «για ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»
Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές! Εδώ γιατί γίνεται αυτό με απόλυτη πλειοψηφία. Θα μπορεί μάλιστα να περάσει και με σχετική πλειοψηφία εάν υπάρξουν απέχοντες βουλευτές!
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν αντιδράσει επ' αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιτρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου οπότε ο κάθε κυβερνώντας ερμηνεύει όπως τον συμφέρει. Και πάλι όμως γιατί δεν αντιδρούν τα άλλα κόμματα;
Ας πάμε τώρα και στο ζήτημα της Ρωσίας η οποία απειλεί ότι θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μαζί με την Κίνα προτίθενται να μην επιτρέψουν στα Σκόπια να ονομαστούν ως Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει σε διμερές επίπεδο, δηλαδή θα ισχύει ανάμεσα σε αυτούς που την υπέγραψαν.
Οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν και συνεπώς θα συνεχίσουν να αποκαλούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Στο μεταξύ όμως τα Σκόπια θα πάρουν την προσκληση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας
Οι Σκοπιανοί θα γίνουν "Μακεδόνες" για όλο τον κόσμο ενώ με την προκλητική ρηματική διακοίνωσή τους την οποία εμείς αποδεχτήκαμε αναγνωρίζουμε επί της ουσίας ότι υπάρχει ξεχωριστή «μακεδονική» γλώσσα η οποία μάλιστα δεν έχει σχέση με την ελληνική αλλά είναι σλαβική!
Δηλαδή αποκόπηκαν τα «μακεδονικά» που λόγω Ιστορίας ανήκουν στα ελληνικά και πλέον είναι μια άλλη γλώσσα.
Ποτέ η χώρα δεν έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά από μια υπογραφή. Για αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι, αλλά η ΝΔ τι κάνει; Γιατί δεν αντέδρασε πραγματικά;
Έτσι ο Κ.Μητσοτάκης δείχνει να μην είναι ειλικρινής με αυτά τα οποία υποστηρίζει ότι πιστεύει. Έτσι δημιουργείται η εικόνα ενός πολιτικού show εγχώριας κατανάλωσης με το οποίο υπάρχει ένας που «καθαρίζει την μπουγάδα» για κάποιους που το ζητούν απ'έξω και ένας που αντιδράει για την εκτόνωση της οργής του κόσμου, για να νομίζει ότι κάποιος τον εκφράζει.
Στις πράξεις όμως δεν φαίνεται αυτό...
Εάν δεν ψηφιστεί από αυτήν την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να ψηφιστεί από την επόμενη. Όμως αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα δεχτεί τις πιέσεις του ξένου παράγοντα και εννοούμε κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία.
pronews