22.12.18

«Shutdown» στις ΗΠΑ: Κατέβασε «ρολά» το αμερικανικό κράτος - Αγρια σύγκρουση Τραμπ με Κογκρέσο & «κραχ» στη Wall Street

Kατέβασε "ρολά" το αμερικανικό κράτος μετά την άγρια σύγκρουση Τραμπ με Κογκρέσο ενώ στη Wall Street είχαμε την πιο «βίαιη» εβδομαδιαία πτώση από την εποχή της Lehman!

Οπως μεταδίδει το Associated Press, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο, τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία, ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, κατέληξαν σε «ναυάγιο». 
Mια από τις πρώτες συνέπειες του "shutdown", σύμφωνα με τον Guardian, θα είναι η αδυναμία εκτέλεσης πληρωμών εκατοντάδων υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τις ημέρες των εορτών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία διέκοψαν τις εργασίες τους χωρίς να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με τον Λευκό Οίκο για τον προϋπολογισμό του 2019, καθιστώντας βέβαιη την μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.
Η αποτυχία του Κογκρέσου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό έως τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες υπηρεσίες να χρειαστεί να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Η διάρκεια της παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών – λεγόμενο «shutdown» – παραμένει αβέβαιη και από το Σάββατο ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται σε άδεια άνευ αποδοχών ή αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή.
Παρά τις τελικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το shutdown την Παρασκευή τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας), δεν κατέστη εφικτό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει θέση ως προϋπόθεση για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό τη συμπερίληψη ποσού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση του τείχους.
Αυτό που οι Δημοκρατικοί, που θα επανακτήσουν τον έλεγχο του Σώματος τον Ιανουάριο, ενώ η Γερουσία θα παραμείνει στους Ρεπουμπλικανούς, αρνούνται έντονα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να συνεχίσουν τις εργασίες τους το Σάββατο το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας).
Γερουσιαστές ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο είχαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο, ιδίως με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Τζάρεντ Κούσνερ – γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ – και τον Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακό προσωπάρχη της αμερικανικής προεδρίας.
Ένα από τα βασικά θέματα ήταν κονδύλι ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο της Γερουσίας, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτό περιλάμβανε την αποφυγή ενός «shutdown» κατά την περίοδο των εορτών.
«Κραχ» στη Wall Street: Η πιο «βίαιη» εβδομαδιαία πτώση από την εποχή της Lehman!
Βαριές απώλειες και την Παρασκευή στη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες περί του 7% και να καταγράφει την πιο «βίαιη» πτώση του σε εβδομαδιαία βάση από την εποχή της Lehman Brothers, ενώ ο Nasdaq πέρασε σε «bear market». 
Οι ανακοινώσεις της Fed, αλλά και το κυβερνητικό shutdown, ήταν οι δύο παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.
Αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε στο -1,81%, o S&P 500 στο -2,06% και ο Nasdaq στο -2,99%, με τις μετοχές, μεταξύ άλλων, των Facebook, Apple και Amazon να υποχωρούν σημαντικά.
O Dow έχασε 414 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε σημειώσει άνοδο ακόμα και 300 μονάδων, στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχου της Fed, ο οποίος ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα «ακούει» τις ανησυχίες της αγοράς και είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει τις απόψεις της σε ό,τι αφορά την πολιτική των επιτοκίων της.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, John Williams, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επανεκτιμήσει την πολιτική επιτοκίων της και τη συρρίκνωση του ισολογισμού στο νέο έτος, εάν η οικονομία επιβραδυνθεί. Ο Williams είπε επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να επανεκτιμήσει το outlook της για δυο αυξήσεις επιτοκίων το 2019.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Wall είναι ότι ο Dow σε εβδομαδιαία βάση υποxώρησε 6,8% και 1.656 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 8,3% σε εβδομαδαία βάση και υποχώρησε 22% από το ρεκόρ που σημείωσε τον Αύγουστο, μπαίνοντας σε «bear market». Ο S&P 500 καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 6% και την Πέμπτη σημείωσε χαμηλό 14 μηνών. Απώλειες 7% για τον S&P για την εβδομάδα και 17,8% κάτω από το ρεκόρ του.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 22.443,51 μονάδες, μειωμένος κατά 416,09 μονάδες ή -1,82%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 195,41 μονάδες (-2,99%) και έπεσε στις 6.333 μονάδες.
Ο Nasdaq έκλεισε μειωμένος κατά 21,9% σε σύγκριση με τo υψηλότερo κλείσιμό του, στις 29 Αυγούστου, ξεπερνώντας το όριο του 20% που θεωρείται "κατώφλι" της υποτιμησιακής αγοράς.
Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε απώλειες 50,8 μονάδων (-2,06%) και έκλεισε στις 2.416,62 μονάδες.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 6,87%, ο Nasdaq κατά 8,36% και ο S&P 500 κατά 7,05%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2008 και για τον Nasdaq από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Αύγουστο του 2011.
---------------------------------
Ν.Τραμπ: "Ας ελπίσουμε ότι το "shutdown" δεν θα διαρκέσει πολύ"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών να μην διαρκέσει πολύ, μετά την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους ψήφους για να εντάξουν στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Το μέτρο αυτό οι Δημοκρατικοί το αρνούνται έντονα.
"Θα έχουμε ένα shutdown. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορούμε να κάνουμε επειδή χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς να μας δώσουν ψήφους τους", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο twitter.
"Ας ελπίσουμε ότι το shutdown δεν θα διαρκέσει πολύ", πρόσθεσε.

OUR GREAT COUNTRY MUST HAVE BORDER SECURITY!

pronews