19.12.18

Ραγδαίες εξελίξεις: Oι ΗΠΑ δίνουν Patriot PAC-3 στην Άγκυρα για να μην πάρει τους (ήδη αγορασμένους) ρωσικούς S-400!


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει συμφωνία αξίας 3,5 δισ. δολαρίων για παραχώρηση του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Τουρκία προκειμένου φυσικά να μην παραλάβει η Άγκυρα το αντίστοιχο ρωσικό σύστημα S-400.

Την πρόταση ανέφερε το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του
«Το [US] @StateDept εξουσιοδοτεί μια προτεινόμενη στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό (FMS — Foreign Military Sale) στην Τουρκία για το σύστημα πυραύλων Patriot & σχετική υποστήριξη και εξοπλισμό αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε το Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων σε post του στο Τwitter την Τρίτη.

Η Defense Security Cooperation Agency- DSCA διαβίβασε χθες στο Κογκρέσο την συναίνεσή της στο αίτημα της Τουρκίας για να προμηθευτεί 80 κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλους τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Eν ολίγοις πρόκειται για 4 πυροβολαρχίες. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι όλα έγιναν κατόπιν τουρκικού αιτήματος το οποίο διαβιβάστηκε από το ίδιο το State Department.
Είναι σαφές ότι όλα συνέβησαν παρασκηνιακά και έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις πολλών μηνών.
Πριν από ένα έτος Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Άγκυρα.
Η συμφωνία προκάλεσε κρίση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, η οποία απειλεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το όπλο είναι ασυμβίβαστο με τις άμυνες του ΝΑΤΟ.
Βέβαια η πραγματικότητα είναι άλλη: Θεωρούν ότι με το σύστημα αυτό και με την προσθήκη του F-35 στο τουρκικό οπλοστάσιο, οι Ρώσοι θα μάθουν να αντιμετωπίζουν το νέο αεροσκάφος.
Συν τοις άλλοις αποτελεί μια πολύ μεγάλη «διαφήμιση» η απόκτηση του συστήματος από μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρότζ Γκότεμωλερ, δήλωσε ότι το S-400 δεν ενσωματώνεται στα συστήματα των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Πιέτρ Πάβελ προειδοποίησε την Τουρκία ότι ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες εάν η χώρα προμηθευθεί το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μέρος οποιουδήποτε ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας.
Στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία σκέπτεται επίσης να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot ή άλλα παρόμοια συστήματα εάν λάμβανε μια δίκαιη προσφορά από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Οι Τούρκοι έχουν την πρόθεση να αγοράσουν και τα δύο συστήματα. Για την ακρίβεια το ρωσικό το αγόρασαν ήδη. Δεν θέλουν να ρίξουν την Μόσχα καθώς θα παραλαμβάνουν και ρωσικό φυσικό αέριο διαμέσου του Turkish Stream.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το ρωσικό σύστημα να οδεύσει προς τα Κατεχόμενα στην Κύπρο και έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι...
pronews