3.12.18

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Άγκυρας: Νέα NAVTEX από τους Τούρκους – Θα πραγματοποιήσουν άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο


Η Τουρκία μεθοδικά επιχειρεί να αποκόψει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως να ακυρώσει τον ρόλο του που είναι να εγγυάται την εγγυάται την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχουμε αναφέρει, στο  η θεωρία ”εξαφάνισης” του Καστελόριζου και η μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει επανέλθει για τα καλά στην Άγκυρα.

Βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί, είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί πως ο ίδιος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Άμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».
Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει πως «ο Γιαϊγτζί εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ο στη Λιβύη.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελόριζο αλλά ούτε την Κρήτη και επαναφέρει τη θεωρία του αυτή της ένωσης της ΑΟΖ Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.
Η Τουρκία θελει να δημιουργήσει και κλίμα φόβου και αμφισβήτησης ολων των ελληνικων κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών.
Μετα τις πεντε τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις στις 19 και 20 Δεκεμβρίου (όπως αποτυπώνονται στον επίσημο τουρκικο χάρτη) και την έκδοση μιας ακομη NAVTEX για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης που επικαλύπτει και ολη της περιοχή του Καστελόριζου στις 4 Δεκεμβρίου, (παρά την διευκρίνηση ότι «θα διεξαχθεί εκτός ξένων χωρικών υδάτων», χθες μια ακόμη NAVTEX επικεντρώθηκε στην κρίσιμη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Με την NAVTEX 1218/18 η Τουρκία δεσμεύει για τις 7 Δεκεμβρίου την περιοχή νοτιά του Καστελόριζου (με το κίτρινο περίγραμμα) για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά, αναφέρει το hellasjournal. Με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία όχι μόνο θέλει να καταστήσει όλη την περιοχή της ελληνικής δικαιοδοσίας που συμπίπτει και με την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, σε μια «ειδική περιοχή» που η Τουρκία ασκεί αρμοδιότητες και ασκεί το ναυτικό της, αλλά συγχρόνως επιχειρεί να εξαντλήσει τα ορια αντίδρασης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Διπλωματίας.
Οι πεντε τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις στις 19 και 20 Δεκεμβρίου (αποτυπώνονται στον επίσημο τουρκικο χάρτη).
Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX N/W: 1218/18 MEDITERRANEAN SEA GUNNERY EXERCISE, ON 07 DEC 18 FROM 1100Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY. 35 50.00 N – 029 10.00 E 35 50.00 N – 030 00.00 E 35 30.00 N – 030 00.00 E 35 30.00 N – 029 10.00 E CAUTION ADVISED.