11.12.18

Δεκάδες αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα στην Ελλάδα με το «βλέμμα» σε ελληνοτουρκικά και Ουκρανία (φωτό-βίντεο)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές εκπαιδεύσεις των ελικοπτέρων της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας (4 Combat Aviation Brigade) του Στρατού των ΗΠΑ τα οποία βρίσκονται από τον περασμένο Οκτώβριο στο Στεφανοβίκειο, έδρα του 1ου και 2ου ΤΕΕΠ που επιχειρούν με ελικόπτερα Apache.

Η συνεκπαίδευση αυτή αφορά ένα μόνο σκέλος της ευρείας συνεργασίας των ελληνικών και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Κοινές ασκήσεις, μετασταθμεύσεις αλλά και «μόνιμη» παρουσία Αμερικανών στην Ελλάδα συνθέτουν το παζλ των ελληνο-αμερικανικών αμυντικών σχέσεων οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία.
Ενός πλαισίου  συνεργασίας το οποίο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την σύσφιξη αυτών των σχέσεων στον τομέα της άμυνας.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Στεφανοβίκειο πρόκειται να παραμείνουν στην Ελλάδα σε πρώτη φάση για 4 μήνες, τουλάχιστον όπως αναφέρεται επισήμως, αν και ο χρόνος παραμονής τους πιθανότατα θα επεκταθεί.
Το διάστημα αυτό θα αναπτύξουν έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις αν  μέχρι σήμερα έχουν περιορισθεί σε εκτέλεση πτήσεων εθισμού, αναγνωρίσεις κ.λπ. εν αναμονή των πρώτων βολών με πραγματικά όπλα στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου.
Στο Στεφανοβίκειο έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα 18 επιθετικά ελικόπτερα Apache, 2 Chinook και 2 Blackhawk ενώ αναμένεται ένα ακόμη ζεύγος Blackhawk.
Σήμερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ανέβασε στο διαδίκτυο  φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει από τις 3 Δεκεμβρίου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στο Βόλο.
Φωτογραφίες τους να γευματίζουν μαζί με Έλληνες στρατιωτικούς από το 505 τάγμα πεζοναυτών στο πλαίσιο της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστών, αλλά και άλλες από τις εκπαιδευτικές ασκήσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων.
Πρόκειται για δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής και έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα καθώς υπάρχει ελεύθερος εναέριος χώρος, γεωγραφικό ανάγλυφο ιδανικό για εξοικείωση σε πτήσεις με ορεινούς όγκους και φυσικά άφθονος χώρος για επιχειρήσεις πάνω από θάλασσα.  
Η ΑΒ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο προσφέρει άλλωστε όλες τις αναγκαίες υποδομές (και με το παραπάνω σε σχέση με τις αντίστοιχες υποδομές που έχουν στη βόρεια Ευρώπη) και για αυτό το λόγο επιλέχθηκε.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Υποδιοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) Αντιναύαρχο Timothy Szymanski και τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) Αντιστράτηγο Kirk Smith και συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με την αποστολή και τη συνεργασία των αντίστοιχων ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα βέβαια από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τόσο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις όσο και με τη γενικότερη κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και τις συνεχείς τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας οι οποίες αίφνης έφτασαν μέχρι νότια της Κρήτης.
Μετά την σταδιακή χειροτέρευση του κλίματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας η Αθήνα εμφανίζεται ως ένας αξιόπιστος και αναγκαίος εταίρος για τις ΗΠΑ επ΄ ωφελεία και των δύο χωρών.

 pronews