8.12.18

Επεισόδια στα ελληνο-αλβανικά σύνορα - Επέμβαση ΜΑΤ και Αλβανών αστυνομικών κατά Ελλήνων - Δείτε βίντεο

Επεισόδια έχουμε αυτή την ώρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα (11.30 π.μ.), καθώς οι αλβανικές αρχές έχουν μπλοκάρει λεωφορεία με πολίτες που ταξιδεύουν προς τη γειτονική χώρα - αρκετοί για να βρεθούν στο μνημόσυνο για τον ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα. 

Οι αλβανικές αρχές προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και με αστείες προφάσεις απαγορεύουν σε ταξιδιώτες να συνεχίσουν προς τη γειτονική χώρα, ενώ πριν από λίγο, την ώρα που πολίτες επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλυσίδα μπροστά από το συνοριακό σταθμό, απωθήθηκαν από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας. Εκεί αντέδρασαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr  οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που παρεμποδίστηκαν να ταξιδεύσουν προς την Αλβανία, έκαναν με τη σειρά τους αλυσίδα για να εμποδίσουν την είσοδο  στην Ελλάδα σε κάθε αλβανικό λεωφορείο και Ι.Χ.Ε.
Τότε παρενέβη η ΕΛΑΣ και τους απώθησε.  
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε πολίτης στο thestival.gr, που κατευθύνθηκε με πούλμαν  από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλβανία, περίπου 250 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην Κακαβιά εδώ και περίπου 3 ώρες.
Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ απαγορεύτηκε να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα 200 Έλληνες υπήκοοι για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του ήρωα Κ.Κατσίφα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν και άτομα που έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα
Σύμφωνα με το himara.gr κράτησαν περίπου 40 άτομα στο συνοριακό φυλάκιο.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων.
Το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα γίνεται σήμερα στους Βουλιαράτες αλλά οι αλβανικές αρχές δεν αφήσουν πολλούς Έλληνες να περάσουν τα σύνορα.
Ύστερα από αρκετή ώρα αναμονής, τους πέρασαν στο σημείο ελέγχουν των ταξιδιωτικών εγγράφων όπου Αλβανίδα αστυνομικός με επιθετικό ύφος τους ρωτούσε στα ελληνικά τον λόγο της επίσκεψης στην Αλβανία. Όποιον λόγο και αν επικαλέστηκαν η απάντηση της Αλβανίδας αστυνομικού ήταν πως για να περάσουν χρειάζονταν γραπτή πρόσκληση από Αλβανό πολίτη. Όλοι κλήθηκαν να υπογράψουν το παρακάτω έγγραφο άρνησης εισόδου στην χώρα.
Οι αλβανικές αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν τους Βορειοηπειρώτες διότι κατέχουν και την αλβανική υπηκοότητα. Παρόλα αυτά επιστράτευσαν τις γνωστές μεθόδους των πολύωρων κρατήσεων και των ανακρίσεων δίχως όμως να καταφέρουν να τους αποθαρρύνουν. Όπως ενημερωθήκαμε η ελληνική Πρεσβεία βρέθηκε δίπλα στους Βορειοηπειρώτες από τις πρώτες ώρες μέχρι τελικά να αφεθούν ελεύθεροι.
Πρόσφατα Ελλάδα και η Αλβανία προχώρησαν σε διακρατική συμφωνία για ευκολότερη διέλευση των πολιτών τους. Η Αλβανία σήμερα αρνήθηκε την είσοδο σε Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, το Ελληνικό ΥΠΕΞ και η Ευρωπαική Ένωση καλούνται να πάρουν θέση.



pronews