7.12.18

Εικόνες καταστροφής μετά από τα χθεσινά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Σκηνικό καταστροφής άφησαν πίσω τους τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Στους δρόμους στην περιοχή των Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, με αντιεξουσιαστές να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικά. Στην οδό Στουρνάρη επιστρατεύθηκαν οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά των οποίων οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ.
__________________________
To..."πρόβλημα" ήταν για ορισμένα ΜΜΕ, το "χτύπημα" με την ασπίδα από αστυνομικό σε συλληφθέντα αναρχικό, που του έβρισε την οικογένεια!!! Για τις μολότοφ και τις πέτρες και τα χτυπήματα προς τους αστυνομικούς τίποτα! Μήπως έπρεπε να του σερβίρει και καφέ; μάλλον έπρεπε να τον βάλει να πιει  μολότοφ από αυτές που πέταγε. Juan
__________________________
Έως τα μεσάνυχτα η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ομάδα νεαρών εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Η ένταση μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης. 
Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε συνολικά στην προσαγωγή 52 ατόμων, από τα οποία 37 αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους. ( Τι να προκύψει εις βάρος τους; Δεν συμμετείχαν σε οργανωμένη ομάδα που προέβαινε σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και καταστροφές; Εάν δεν συμμετείχαν γιατί τους έπιασαν, έκαναν βόλτα στη παραλία; Τι πράγματα είναι αυτά;- Efenpress)
Οι υπόλοιποι 15 συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κουβούκλιο του φυλακίου, στα γραφεία διοίκησης. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτήριο του Ασύλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» Γιάννης Μυλόπουλος, το παρήγορο είναι ότι η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του σταθμού. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε.
Σπασμένες τζαμαρίες και καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου, λόγω των ζημιών, δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα. Μεγάλες ζημιές υπέστη και το κυλικείο της Σχολής.
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης και στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες για τον Αλ. Γρηγορόπουλο έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στους κάθετους δρόμους και ομάδες νεαρών άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα το κέντρο του Βόλου να μείνει αποκλεισμένο για περίπου τρεις ώρες.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου και ακολούθησαν συγκρούσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις αναθυμιάσεις των καμένων ελαστικών η ατμόσφαιρα επί ώρες ήταν αποπνικτική και εκλήθη σε αρκετές περιπτώσεις το ΕΚΑΒ για να παράσχει βοήθεια σε κόσμο που εγκλωβίστηκε στην περιοχή των επεισοδίων.
Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και στο Αγρίνιο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ