12.12.18

Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί, γιατί ενδιαφέρει την Κύπρο και την Ελλάδα - Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ


Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, πρέσβης James Jeffrey, επισκέφθηκε το Σάββατο την Άγκυρα και έγινε δεκτός από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Βασικό θέμα της επίσκεψης, να αποτραπεί η επιχείρηση της Τουρκίας στη Β. Συρία, σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη
Τίτλος: Οι ΗΠΑ ιδρύουν κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία και η Τουρκία οφείλει να αντιδράσει
Του Mehmet Acet (Εφημερίδα Γενί Σαφάκ)
Οι ιμπεριαλιστές, που σχεδιάζουν την δημιουργία εθνών-κρατών στην περιοχή μας, έχουν αρχίσει και πάλι τα παιχνίδια στα νότα σύνορά μας.
Αυτό δεν γίνεται μόνον εκεί, γίνεται και σ’ άλλα μέρη, όμως εδώ έχει αποκαλυφθεί και ο λόγος που το κάνουν.
Δεν μιλάω για κάτι καινούριο, αλλά για νέα στοιχεία που έχουν αρχίσει σιγά σιγά να έρχονται στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι «παραβιάσεις δικαιωμάτων» που αφορούν την εκπαίδευση, αποκαλύπτουν το σχέδιο που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εκμάθηση γλωσσών εμποδίζεται σε άλλες γλώσσες εκτός από τα κουρδικά και τα παιδιά των αραβικών οικογενειών στα σχολεία απαγορεύεται να διδάσκονται στα αραβικά τα μαθήματά τους, ενώ όσοι επιμένουν, εξωθούνται σε προσφυγιά και εγκατάσταση σε περιοχές που διδάσκονται τα αραβικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οικοδομείται ένα ομογενοποιημένο «κουρδικό έθνος» στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μπορούμε να κάνουμε ως εξής τον ακριβή ορισμό αυτού που ονομάζουμε ιμπεριαλισμό:
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στη δική τους γεωγραφία, καλούν τις εθνικές ομάδες να ενωθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους, ενώ όταν προκύπτουν ορισμένα προβλήματα μεταξύ των κοινοτήτων στη δική μας περιοχή, μας λένε ότι «αφού έχετε μεταξύ σας προβλήματα, καλό είναι να χωριστείτε, να κάνετε δικά σας κράτη».
Θέλω να πω λοιπόν το εξής...
Αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλλουν χρόνια τώρα εδώ στην Τουρκία ως «Κουρδικό Πρόβλημα και Πρόβλημα Κουρδικής Γλώσσας», τώρα θα μας το σερβίρουν μέσω Συρίας, με την είσοδο εκεί του ΡΚΚ και του κουρδικού κράτους που χτίζεται εκεί.

Γι’ αυτό έδωσαν στους Κούρδους χιλιάδες φορτηγά με όπλα;
Το κράτος του ΡΚΚ που δημιουργείται στα ανατολικά του Ευφράτη, δεν θα το αναλύσουμε απλά ως ένα πρόβλημα ασφάλειας που απειλεί την «επιβίωση της Τουρκίας», αλλά υπό το πρίσμα και τις διαστάσεις που αναφέραμε παραπάνω.
Επειδή ήταν σαφές ότι, δεν θα αρκεστούν στο σχηματισμό αυτού του κράτους μπουτίκ στα βόρεια της Συρίας, αλλά θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο πράγμα μέσω του ΡΚΚ και στην από δω πλευρά των συνόρων, σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει «πρόβλημα σταθερότητας».
Τότε μπορούμε να πούμε το εξής:
Αν είχε πετύχει το εγχείρημα του ΡΚΚ με τα χαντάκια στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, αν είχε εφαρμοστεί το «Σχέδιο Ροζάβα» και στα εδάφη της Τουρκίας, και αν είχε πετύχει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τότε ίσως σήμερα οι οικογένειες των παιδιών που θα ζητούσαν να διδάσκονται στα τουρκικά, να αναγκάζονταν σε εκτοπισμό και στην προσφυγιά, όπως γίνεται ήδη στη Βόρειο Συρία.

Έχουν καθοριστεί οι στόχοι σε μια στρατιωτική επιχείρηση των ΤΕΔ ανατολικά του Ευφράτη
Τώρα, ας έλθουμε στις προετοιμασίες που έχουν γίνει από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικούς κύκλους, οι ΤΕΔ ολοκλήρωσαν τον προγραμματισμό μιας πιθανής επιχείρησης στην περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη.
Οι πηγές μας από τις ΤΕΔ μιλάνε για «επιχειρήσεις σημείου».
Όταν μιλάμε για «επιχειρήσεις σημείου», εννοούμε επιχειρήσεις εναντίον περιοχών όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του YPG στις περιοχές κοντά στα σύνορα.
Πρόκειται για 150 σημεία στόχους.
Αναφέρεται επίσης ότι οι ΤΕΔ έχουν την ικανότητα να διεξάγουν αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο και το έδαφος της Συρίας.
Τα αεροπλάνα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε βάθος 30 χιλιομέτρων χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο.
Αυτό το εύρος μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω από τα πυροβόλα του στρατού ξηράς.
Άλλωστε, η εγκατάσταση των δυνάμεων του YPG είναι προσανατολισμένη προς την Τουρκία, κοντά στα σύνορα, γεγονός που διευκολύνει αυτές τις επιχειρήσεις.
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των μέχρι τούδε εμπειριών, ο YPG δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιχειρησιακά στο πεδίο της μάχης τις ΤΕΔ ανατολικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία αναζητεί επιλογές για να εξασφαλίσει το μέλλον της, μπροστά στις απειλές που προέρχονται από τις ΗΠΑ
Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία αυτές τις επιχειρήσεις, το ξέρουν πλέον όλοι, ακόμα και ο κουφός σουλτάνος της Αιγύπτου!
Οι ΗΠΑ με αυξανόμενες πιέσεις από καιρού εις καιρόν, προσπαθούν να εμποδίσουν την Άγκυρα να αναλάβει δράση.
Γνωρίζουμε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα, τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι κύκλοι της κυβέρνησης και του κράτους, συζητούν εδώ τις διατιθέμενες «επιλογές» και γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.
Πριν από λίγες ημέρες μίλησα σε έναν απόστρατο αρχηγό κλάδου των ΤΕΔ, ο οποίος μου είπε ότι το θέμα αυτό συζητείται συχνά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να κινηθεί αυτοβούλως, χωρίς να σκύψει το κεφάλι στις απειλές των ΗΠΑ.
Φυσικά αυτό δεν είναι μια εύκολη επιλογή.
Προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επισκέφθηκε την Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, James Jeffrey, ο οποίος στην ουσία μας είπε «προσέξτε, μην κάνετε κάτι χωρίς την έγκρισή μας».
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κινηθεί με βάση αυτά που είπε ο Jeffrey.
Τέλος, να πούμε κι αυτό:
Η ευαισθησία και η δέσμευση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε αυτά τα θέματα, είναι σε απόλυτο συγχρονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά που λέει ο Jeffrey!

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
infognomonpolitics