5.12.18

Τουρκικοί «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο: Επικίνδυνες εμπλοκές με μαχητικά της ΠΑ πάνω από Χίο και Λήμνο

Η  τουρκική Αεροπορία προχώρησε σήμερα σε μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προκαλώντας τα μαχητικά της ΠΑ σε εμπλοκές τις περισσότερες σε μια ήμερα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΤΗΚ έστειλε στο Αιγαίο σήμερα 7 σχηματισμούς αεροσκαφών αποτελούμενους από 16 συνολικά μαχητικά. Ένας σχηματισμό με μια τετράδα F-16, 5 σχηματισμούς με δύο F-16 και ένα σχηματισμό με 2 F-4E.
Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Αυτό που προκάλεσε όμως προβληματισμό στους Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ήταν ο αυξημένος αριθμός των εμπλοκών τις οποίες επεδίωξαν τα τουρκικά μαχητικά προκαλώντας τα αεροσκάφη αναχαίτισης της ΠΑ.
Οι τέσσερις συνολικά εμπλοκές (εκ των οποίων οι δύο χαρακτηρίσθηκαν ως ιδια΄τιερα επικίνδυνες εξαιτίας του γεγονότος άρνησης αποχώρησης των Τούρκων πιλότων απο τον ΕΕΧ) διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα νότια Χίου και Λήμνου.
Το γεγονός των λίγων σχετικά παραβάσεων του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου (7 και 7 αντίστοιχα) δείχνει πως το ενδιαφέρον των Τούρκων πιλότων εστιάστηκε στις  εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ.
 pronews