18.12.18

Έτοιμη για όλα η Βρετανία: Μετά τον Β' Π.Π. λέει πάλι «όχι» στην Γερμανία και ετοιμάζεται για σύγκρουση με το Βερολίνο

\Eτοιμη για όλα η Βρετανία καθώς ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για "σκληρό" Brexit. Ετσι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λέει πάλι "όχι" στην Γερμανία και ετοιμάζεται για σύγκρουση με το Βερολίνο.

Την εφαρμογή πλάνου για μια έξοδο, του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, συστήνοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν από τώρα για το ενδεχόμενο αυτό, επισήμανε
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, συμφωνήθηκε ότι η ώρα έχει φθάσει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των σχεδίων ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.
«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι -- καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι το να προετοιμαστεί η χώρα για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει λειτουργική προτεραιότητα και οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο μιας απότομης εξόδου από την ΕΕ πολύ σοβαρότερα.
«Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, συμφωνήσαμε ότι το να προετοιμαστούμε για ένα Brexit ‘χωρίς συμφωνία’ θα είναι λειτουργική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως, η συνολική προτεραιότητά μας παραμένει να διασφαλίσουμε μια συμφωνία» είπε σήμερα ο Στίβεν Μπέρκλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα πλάνα έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα αυτή, που δεν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το Βrexit.
Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν την κράτηση χώρου στα φέρι για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων, ενώ 3.500 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όποια αναταραχή.
«Οι στρατιωτικοί θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να υποστηρίξουν το όποιο υπουργείο ή για όποιο ενδεχόμενο μπορεί να χρειαστούν», σημείωσε ο υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον.
Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί θα κλιμακώσουν τα σχέδια για το Brexit άνευ συμφωνίας, που στο εξής θα αποτελέσουν προτεραιότητά τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι θα στείλει συμβουλές για αντίστοιχη προετοιμασία και σε όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις, τις οποίες καλεί επίσης να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα, θα τους σταλεί ένας οδηγός 100 σελίδων για το πώς να προετοιμαστούν για το Brexit δίχως συμφωνία.
Επιπλέον, οι πολίτες θα ενημερωθούν για το πώς θα προετοιμαστούν με τηλεοπτικές διαφημίσεις και μέσω των social media.
Παρότι ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης, πλέον θεωρούν ότι πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.


pronews


Το μεγαλύτερο σφάλμα της ανθρωπότητας ήταν η επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό πληρώνει τώρα και ακόμα είναι η αρχή...

Α. Α